Samo za iskrene sladokusce: Šarlota sa jagodama
Thinkstock |
Sastojci:
- kesica belog želatina u prahu
- 100 ml mleka
- srž vanile
- 5 žumanaca
- 100 g šećera
- 300 ml pavlake
- 300 g smrznute mešavine voća
- piškote 400 g
- po 100 g jagoda i malina
- kašika šećera u prahu
- kriške pomorandže
Priprema:
1. Razmutiti želatin prema uputstvu na kesici. Skuvati mleko sa sredinom vanile. Penasto umutiti žumanca sa šećerom. Naliti mleko i neprestano mešajući kuvati na umerenoj temperaturi, dok krem ne počne da se zgušnjava.
2. Skinuti krem sa vatre, pa u njega pažljivo umešati želatin. Ostaviti da se krem ohladi. Čvrsto ulupati slatku pavlaku. Kremu dodati jagode i maline, a zatim i pavlaku.
3. Usuti sloj krema u kalup za tortu (prečnika 20 cm). Piškote stavljati uspravno uz zid kalupa. Zatim usuti i ostatak krema. Tortu hladiti najmanje 4 sata.
4. Polovinu jagoda i malina propasirati i dodati šećer u prahu. Lepše jagode i maline prepoloviti, pa njima garnirati tortu. Odozgo preliti ispasiranim voćem. Po želji, tortu mestimično ukrasiti krupno izrendanom korom pomorandže.
Нема коментара