Breaking News

Rascvetana živa ograda


DA bi živa ograda bila šarena, mirisna i rascvetana, napravite je od nekoliko vrsta cvetnih žbunova. Priliko izbora obratite pažnju na visinu i potrebe biljaka, mi vam predlažemo kombinaciju koja cveta od kraja februara do kraja leta. Žbunove zasadite na rastojanju od 1 m.
* Forzicija raste od 1,5 do 3 m, cveta u martu ili aprilu. Jarko žuti zvonasti cvetići pojavljuju se pre listanja i traju 3,4 nedelje. Prija joj sunčano mesto. Dobro podnosi hladnoću i zagađen vazduh. Leti traži obilno zalivanje.
* Spirea arguta je listopadni žbun, koji cveta u aprilu i maju. Može da poraste do 2,5 m, ima nežne, bele cvetiće. Voli sunčani položaj i bogatu, hranljivu, dobro dreniranu zemlju. Odlično podnosi zagađenu sredinu i niske temperature.
* Vajgela je prepoznatljiva po neobično lepim, zvonastim cvetovima bele, roze, ružičaste ili karmin crvene boje, koji se pojavljuju u maju i junu. Traži svetlost i duboko, plodno zemljište. Dobro podnosi niske temperature i zagađen vazduh, ali ne i sušu.
* Letnji jorgovan krase veliki sivo-zeleni listovi i mirisni medonosni cvetovi, u nijansama ljubičaste, ružičaste i bele. Cveta tokom leta, raste od 3 do 4 m. Prija mu sunce, plodno i vlažno zemljište.
* Kalifornijski jorgovan se gaji u toplijim delovima naše zemlje. Tokom proleća formira plave cvetove koji podsećaju na jorgovan. Odgovara mu sunčan ili polusenovit položaj. Ne voli preterano vlažno zemljište. Nakon cvetanja se orezuje 10 cm ispod vrha.
Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net