Breaking News

Šta sve možete sa cvetom koji svako dvorište ima

Ružina lekovitost poznata je od davnina o čemu svedoče drevni zapisi iz Egipta, Indije i Kine.
Ruže, ruža
Ilustracija,  Foto: Profimedia.rs
Danas je poznato da se u ruži nalaze sastojci eteričnih ulja, treslovina, vinska, jabučna, limunska kiselina…
Latice ruže su se koristile i u kuhinji pa su ih domaćice mešale sa salatom, posipale pite od jabuka te koristile za pripreme likera kao i soka od ruže, piše magazin Narodni lekovi.
Evo nekoliko recepata od ruže koje jednostavno možete da napravite:
Sirup od ruža
Dve šake ružinih latica preliti sa pola litre vrele vode i ostaviti poklopljeno 24 sata. Procediti i lagano zakuvati sa 250 grama šećera, a kada se šećer otopi dodati sok od jednog limuna i kuvati još pet minuta. Kod plućnih bolesti dnevno piti 2 – 4 velike kašike sirupa.
Vodica za masažu
Vodica u kojoj su se desetak dana namakale ružine latice koristi se za masažu kod reume i uloga (gihta), protiv peruti u kosi ili za uklanjanje akni.
Ruže u maslinovu ulju
Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje se teško leče, kod promrzlina, opekotina i raspuknuća kože.
Čaj od ruža
Dve supene kašike suhvh, usitnjenih latica ruže preliti sa 3 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 5 – 10 minuta. Ako se čaj koristi kod disajnih tegoba, za smirenje ili bolje spavanje može da se zasladi medom.
Pije se i za pročišćavanje krvi, kod bolesti jetre i žuči, kao i kod probavnih organa. Decilitar čaja pre jela pomaže svima koji su uništili crevnu floru prekomernim korišćenjem antibiotika.
Čaj se grglja kod upale grla i glasnica, ili se koristi za ispiranje usne šupljine kod gljivičnih infekcija.
Ало

Нема коментара

ranktrackr.net