Breaking News

Novo arheološko otkriće u podzemnom gradu u Nevsehiru: Pronađen manastir iz 5. veka

Tokom realizacije projekta restauracije tvrđave u Nevsehiru gde je ranije otkriven istorijski podzemni grad u kom je do sada iskopana 1.500 godina stara crkva sa unikatnim freskama otkriven je i manastir u kamenoj steni.

Nakon otkrića crkve i unikatnih freski, u arheološkom parku podzemnog grada u centru turskog Nevsehira, arheolozi su došli do novog velikog otkrića, manastira koji je, kao i crkva, star oko 1.500 godina.
Tokom realizacije projekta restauracije tvrđave i urbanizacije u Nevsehiru je ranije otkriven istorijski podzemni grad, zbog čega je Uprava za javnu stambenu izgradnju (TOKI) odustala od projekta izgradnje i predala zemljište opštinskim vlastima kako bi se istražilo to područja.
Tursko Ministarstvo za kulturu i turizam na tom području angažiralo je stručnjake koji rade na iskopavanju obrisa podzemnog grada na površini od 40 hektara, a dosadašnja istraživanja ukazuju da je reč o velikom kulturno-istorijskom bogatstvu.
Gradonačelnik Nevsehira Hasan Unver je izjavio da su naučnici i arheolozi ushićeni svakim iskopanim metrom jer su svesni da se na tom području kriju velika otkrića, kakvo je zasigurno i novootkriveni manastir koji je u petom veku nove ere izgrađen unutar stene.
„Stižu nam eksperti iz celog sveta. Trenutno radimo na grubom čišćenju manastira, a zatim će uslediti i fino čišćenje. Već smo u manastiru naišli na niz zanimljivih i vrednih predmeta i sve te predmete smo predali muzeju“, izjavio je Unver.
Ranije ove godine na tom području otkrivena je 1.500 godina stara crkva sa zidnim freskama vaznesenja, uzdizanja Isusa Hrista na nebo, kakve do sada nikada nisu viđene.
Pored toga otkriven je kompletan stambeni kompleks koji uključuje i vojne konjušnice.
Otkriveni podzemni grad se nalazi u samom centru Nevsehira i već je proglašen arheološkim nalazištem trećeg stepena. To će svakako obogatiti turističku ponudu tog dela Turske, a načelnik Nevsehira Unver je rekao da će već naredne godine biti otvoren jedan deo kompleksa i za posete turista.
http://www.arheo-amateri.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net