Zašto svakog trećeg dana treba da jedete brokoli
Ako redovno jedete brokoli, možete smanjiti šanse da dobijete neku od srčanih bolesti, dijabetes tipa 2 i nekoliko tipova raka, pokazala je nova studija.
Flavonoidi koji se nalaze u ovoj “superhrani” pomažu telu u borbi protiv bolesti, kažu naučnici.
Konzumiranjem brokolija na svaka tri dana možete ojačati imuni sistem i suzbiti zapaljenja.
Naučnici veruju da suna korak do stvaranja genetski modifikovanog zelenog povrća sa višim dozama fenola.
“Fenoli imaju odlična antioksidansna svojstva i sve je više dokaza da su ključni za borbu protiv zapaljenja u organizmima sisara”, kaže genetičar dr Džek Juvik sa Univerziteta u Ilinoisu.
“Ljudi čija se ishrana sastoji od namirnica bogatih fenolima u manjem su riziku od zapaljenskih bolesti”.
Fenoli su bezukusni i stabilni, što znači da ih ne uništava visoka temperatura. Kada ih unesemo, telo ih apsorbuje i šalje u određene telove tela ili koncentriše u jetru.
Oni se potom šire krvotokom i smanjuju zapaljenja antioksidansnom aktivnošću.
Čovekov organizam sam ne proizvodi fenole, što znači da ih unosimo ishranom. Najbolji izvor su kupusnjače, a lekari preporučuju da ih jedete na svaka tri dana.
DAILY MAIL
Thinkstock |
Flavonoidi koji se nalaze u ovoj “superhrani” pomažu telu u borbi protiv bolesti, kažu naučnici.
Konzumiranjem brokolija na svaka tri dana možete ojačati imuni sistem i suzbiti zapaljenja.
Naučnici veruju da suna korak do stvaranja genetski modifikovanog zelenog povrća sa višim dozama fenola.
“Fenoli imaju odlična antioksidansna svojstva i sve je više dokaza da su ključni za borbu protiv zapaljenja u organizmima sisara”, kaže genetičar dr Džek Juvik sa Univerziteta u Ilinoisu.
“Ljudi čija se ishrana sastoji od namirnica bogatih fenolima u manjem su riziku od zapaljenskih bolesti”.
Fenoli su bezukusni i stabilni, što znači da ih ne uništava visoka temperatura. Kada ih unesemo, telo ih apsorbuje i šalje u određene telove tela ili koncentriše u jetru.
Oni se potom šire krvotokom i smanjuju zapaljenja antioksidansnom aktivnošću.
Čovekov organizam sam ne proizvodi fenole, što znači da ih unosimo ishranom. Najbolji izvor su kupusnjače, a lekari preporučuju da ih jedete na svaka tri dana.
DAILY MAIL
Нема коментара