Breaking News

Dokazano da je ptičji mozak-kompliment


Ara ak veličine limuna. Ipak, ara ima više neurona u svom prednjem mozgu - delu mozga koji je povezan sa inteligentnim ponašanjem.

To je jedan od iznenađujućih rezultata u prvoj studiji sistematskih merenja broja neurona u mozgovima više od dvadesetak vrsta ptica, u rasponu veličine od male zebe do velikog emua.
Naučnici su utvrdili da ptice u svojim malim mozgovima imaju znatno više spakovanih neurona nego što imaju mozgovi iste mase kod sisara, čak i primata.
"Već duže vreme, smatralo se da je loša stvar imati 'pileći mozak'. Sada ispada da treba da bude kompliment.", rekla je neurolog Suzana Herculano-Houzel sa Univerziteta Vanderbilt.
Više od jedne decenije uporedni neuroanatomisti traže odgovor na pitanje: kako ptice sa svojim malim mozgovima mogu da obavljaju komplikovana kognitivna ponašanja?
Velika ara
Velika ara
Složeno pitanje je nastalo nizom studija koje porede odnos kognitivnih sposobnosti papagaja i vrana sa onima koje imaju primati. Studije su pokazale da ptice mogu da proizvode i koriste alat, da koriste uvid u rešavanje problema, da stvaraju zaključke o uzročno-posledičnim odnosima.

Vešte vrane iz Nove Kaledonije

Postoji mnogo primera u divljini koji dokazuju ovakve tvrdnje naučnika. Vrane iz Nove Kaledonije prave dva tipa jednostavnih alatki da priđu hrani. One čupkaju i oblikuju grančice da bi napravile kuke pomoću kojih izvlače insekte iz rupa u drveću. Čavke skrivaju hranu na stotinama različitih skloništa i mogu da se sete svakog mesta da bi je odatle ponovo uzele.
Takođe, ptice mogu da prepoznaju sebe u ogledalu i prave planove za buduće potrebe, i između ostalog imaju kognitivne sposobnosti za koje se ranije smatralo da su isključivo domen primata.
"Otkrili smo da ptice, naročito ptice pevačice i papagaji, imaju iznenađujuće veliki broj neurona u delu mozga koji korespondira sa moždanom korom, koji podržava veće funkcije spoznaje kao što su planiranje za budućnost ili pronalaženje obrazaca. To objašnjava zašto one pokazuju nivo spoznaje slično primatima.", rekla je Herculano-Houzel.
Ptica koja u potpunosti razbija predrasude je afrički sivi papagaj Aleks. On se proslavio sposobnošću da imenuje pedeset različitih predmeta, umeo je da prepozna pet oblika i sedam boja, znao je brojeve od jedan do šest, čak i da koristi rečenice tipa: „hteti bananu". 
РТС

Нема коментара

ranktrackr.net