Breaking News

Sonda "Džuno" blizu Jupitera: Novi uvid u najveću planetu

Foto: NASA



Naučnicima će dati novi uvid u najveću planetu Sunčevog sistema.

Letelica Džuno, teška 3.600 kilograma i veličine košarkaškog terena, ime je dobila prema Junoni koja se u rimskoj mitologiji naziva ženom rimskog boga Jupitera.

Juno, sonda na solarni pogon, lansirana je u avgustu 2011. godine iz Kejp Kanervala na Floridi, a po dolasku u neposrednu blizinu Jupitera biće angažovana na dvogodišnjem istraživanju atmosfere i magnetosfere Jupitera i njegovih meseca.

Oko Jupitera je raspoređeno 67 prirodnih satelita među kojima su najpoznatiji Evropa, Io, Ganimed i Kalista. Takođe, ova planeta obavijena je najjačim magnetnim poljem koje postoji u Sunčevom sistemu.

"Jupiter je doslovno planeta na steroidima, sve u vezi nje je ekstremno", tvrdi glavni istraživač Juno misije Skot Bolton.

Očekuje se da Džuno, uz nekoliko zahtevnih manevara uđe u orbitu Jupitera koji će obići 37 puta. Zbog radioaktivnog zračenja sva elektronika u sondi biće uništena osm titanijumskog sefa sa računarom koje će beležiti podatke.

Naučnici NASA-e najviše nade polažu u rešenje misterije velike crvene pege, najveće ciklonske oluje koja je tri puta veća od Zemlje i ne jenjava već 300 godina.

IZVOR: RADIOSARAJEVO

Нема коментара

ranktrackr.net