3 zelene nijanse dobre za vaše zdravlje!
Artičoka
je bogata antioksidansom pod nazivom silimarin, koji stimuliše aktivnost jetre i potpomaže detoksikaciju organizma, te pospešuje lučenje žuči i rad jetre. Pomaže u slučaju varenja težih, masnijih obroka.
Prepoznatljiva je po prelepim zelenim i čvrstim pupoljicima i snažnim, bodljikavim listovima dugim i do 70 cm, a stabljike mogu biti visoke i do 2 metra. Na vrhu biljke stvaraju se bodljikave cvetne glavice, a za ishranu se koriste unutrašnji delovi cveta (srce), koji su i najmekši. U terapijske svrhe koriste se listovi, koji se beru u prvoj godini nakon cvetanja, dok cvet nema u toj meri terapeutsko dejstvo. Blago je gorkog ukusa i najčešće se koristi u pripremi slanih jela, u kombinaciji sa drugim povrćem ili mesom.
Spanać
je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica, jer je odličan izvor vitamina C i beta-karotena, folata i vitamina B-grupe, kalcijuma, natrijuma, fosfora bakra i, naravno, gvođža. Poboljšava vid, daje snagu, štiti od srčanog udara i čuva srce. Dobar je za očuvanje zdravlja kostiju, pospešuje varenje i čišćenje organizma, te štiti od kancerogenih oboljenja.
Grašak
poseduje visok sadržaj proteina, ali i masti i lecitin, koji su važni za dobro funkcionisanje nervnog sistema. Svež plod obiluje vitaminima C i E, dok su osušeni plodovi bogati vitaminima B1 i B2. Grašak je dobar izvor vitamina K i pomaže zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema, dok vitamina A sprečava pojavu karcinoma i srčanih oboljenja. Ta namirnica takođe je dobar izvor gvožđa, minerala neophodnog za izgradnju krvnih ćelija. Ipak, opna graška sadrži teško svarljiva jedinjenja vlakana i pektinskih materija, pa se zato preporučuje korišćenje osušenih plodova u obliku brašna ili kao supa ili kaša. U narodnoj medicini brašno graška koristi se i u obliku vlažnih i toplih kašastih obloga za lečenje osipa i čireva.
izvor:http://www.posaljirecept.rs/
Нема коментара