Breaking News

Prelepa torta sa kruškama i kremom od pistaća


Sastojci:

Biskvit
225 g brašna
200 g smeđeg šećera
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica cimeta u prahu
1 poširana kruška
150 g putera
3 jaja
60 ml mleka
Krem
300 g pistaća
20 g putera
200 g šećera u prahu
250 ml slatke pavlake
Slani karamel
4 kašike smeđeg šećera
50 ml vode
50 ml slatke pavlake
prstohvat soli

Priprema:

Biskvit
1. Ugrejati rernu na 180ºC. Puterom blago podmazati kalup za tortu (20-22 cm) i pobrašnjaviti ili koristiti papir za pečenje.
2. Krušku oljuštiti i poširati u vodi sa malo šećera i cimeta oko 30 minuta na umerenoj temperaturi. Ohladiti, ocediti i iseći na kockice.
3. Puter razrejati i prohladiti, pa umutiti sa jajima i mlekom.
4. U dubljoj posudi pomešati brašno, šećer, đumbir i cimet. Tome dodati puter i promešatai. Na kraju dodati kruške i sve dobro sjediniti.
5. Presuti u kalup, poravnati i peći 35 minuta (najbolje proveriti čačkalicom).
6. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Krem
1. Pistaće očistiti od ljuske i blanširati ih 1 minut a zatim ocediti i ohladiti. Malo pistaća sačuvati za dekoraciju.
2. Ukloniti zaostale ljuskice pa samleti u mikseru da se dobije glatka pasta.
3. Dodati puter i kratko izmiksati da se sve sjedini. U to dodavati malo po malo šećer u prahu kako bi smesa postala mekana i sjajna.
4. U posebnoj posudi čvrsto umutiti slatku pavlaku. Dodati malo pripremljene paste od pistaća i dobro promešati. Zatim, malo po malo dodavati preostalu pastu uz stalno mešanje dok se sve ne sjedini.
Slani karamel
1. U šerpici pomešati smeđi šećer i vodu, pa staviti da provri. Smanjiti temperaturu na umerenu vrednost i ostaviti da lagano krčka dok se smesa ne zgusne i postane braonkaste boje, oko 10 minuta.
2. Pažljivo dodati slatku pavlaku, sve vreme mešajući. Ostaviti da polako krčka na laganoj vatri dok se ne zgusne. Na kraju dodati prstohvat soli i još jednom promešati.
Finalni postupak
1. Na ohlađen biskvit ravnomerno naneti kremu, prekriti najlon folijom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi.
2. Odvojiti ivice kalupa i tortu prebaciti na desertni tanjir.
3. Pred serviranje posuti karamelom i ukrasiti seckanim pistaćima.
izvor:http://www.posaljirecept.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net