So – kako odabrati najbolju?
Krupna so, crna, kalijumova, jodirana, rafinisana aromatična, himalajska, cvet soli… Kako odabrati?
So koja se koristi u pripremi hrane jeste natrijum-hlorid, koji je nekada bio teško dostupan i so je bila dragocena poput blaga.
Kalijumova so
je vrsta soli u kojoj je oko 30% natrijuma zamenjeno kalijumom. Slabijeg je ukusa i preporučuje se za upotrebu u borbi protiv povišenog krvnog pritiska.
Jodirana so
je takvog kvaliteta da unos 5 g ove soli dnevno zadovoljava dnevnu potrebu organizma za jodom. Prekomerna upotreba soli ugrožava rad srca, opterećuje bubrege, ubrzava osteoporozu, izaziva gorušicu.
Integralna morska so
tamnije je boje i sa većim procentom vlage. Sadrži natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, brom i jod.
Himalajska so
nije rafinisana i ne sadrži nikakve aditive. Bogata je mineralima, sadrži natrijum, kalcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe.
Prilikom odabira i kupovine soli, osim na vrste minerala koje sadrži, treba obratiti pažnju i na datum proizvodnje jer se stajanjem smanjuje sadržaj joda, koji je neophodan za noramalan rad organizma.
Ova so je najčistija na svetu jer sadrži 84 elementa koja se nalaze u našem organizmu. Lako se apsorbuje i sprečava dehidrataciju. Reguliše nivo vode i elektrolita u organizmu. Himalajska so nema negativne efekte po zdravlje, ne oštećuje bubrege, želudac i unutrašnje organe.
Sto posto je prirodna, ima prijatan slatkasto-slan ukus i može biti ružičaste boje. Sadrži jod, magnezijum, kalcijum, gvožđe… Reguliše nivo šećera u krvi, sprečava pojavu dijabetesa, pomaže u lečenju problema sa sinusima, obnavlja ćelije mozga i utiče na poboljšanje koncentracije. Preporučen dnevni unos soli ograničen je na 3 g, a hranu treba soliti tek kada je završena njena termička obrada.
izvor:www.hedonist.com
Нема коментара