Oprez! Ove namirnice NIKADA ne smete da podgrevate
Većina nas često podgreva jela u mikrotalasnoj pećnici ili jednostavno koristimo dobar stari šporet, a verovatno ni ne zna da neke namirnice nikako ne bismo smeli da podgrevamo jer one sadrže materije koje kod ponovnog zagrevanja postaju toksične. To može da ostavi kratkoročne posledice poput probavnih problema, ali i dugoročno da našteti našem zdravlju.
Podgrevanje je apsolutno zabranjeno za ovih pet namirnica:
Podgrevanje je apsolutno zabranjeno za ovih pet namirnica:
1. CELER
Uglavnom ga koristimo za kuvanje supa i priloga ili pak za pire i salatu. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svežeg. Sadrži nitrate koji postaju toksični usled ponovnog zagrevanja.
2. JAJA
Takođe spadaju u grupu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku sa prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti sveže pripremljene. Smete da ih čuvate u frižideru i pojedete hladne.
3. SPANAĆ
Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat nitrata koji se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za naše zdravlje.
4. KROMPIR
Takođe spadaju u grupu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku sa prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti sveže pripremljene. Smete da ih čuvate u frižideru i pojedete hladne.
3. SPANAĆ
Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat nitrata koji se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za naše zdravlje.
izvor/http://zena.blic.rs/
Нема коментара