Energetske i hranljive vrednosti: celer
Celer potiče iz oblasti mediterana. Prvobitno je korišćen kao lek, pa zatim u ishrani. Pominje se i u Homerovoj "Odiseji". Spada u namirnice koje jačaju imuni sistem, bogat je vodom zbog čega je od značaja za hidrataciju i pravilno funkcionisanje brojnih ćelija. Reguliše nivo šećera u krvi i sadrži veliku količinu vitamina A. Smanjuje rizik od prehlada, utiče na pravilan rad srca i štiti nervne ćelije pri čemu utiče na pravilan rad nervnog sistema.
Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):
Energetska vrednost: 16 kcal
Ugljeni hidrati: 3 g
Proteini: 3,46 g
Masti: 1,12 g
Holesterol: 0 mg
Dijetalna vlakna: 2,10 g
Niacin: 0,32 mg
Vitamin A: 449 IU
Vitamin C: 3,1 mg
Vitamin K: 29,3 µg
Natrijum: 80 mg
Kalijum: 260 mg
Kalcijum: 40 mg
Gvožđe: 0,20 mg
Magnezijum: 11 mg
Cink: 0,13 mg
izvor/http://www.oklagija.rs/
Нема коментара