Savršeno ukusna čokoladna rolada uz koju su praznici još lepši – Božićni panj Nov 14, 2016
Sastojci:
Biskvit
6 jaja
100 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
80 g oštrog brašna
Krem
400 g slatke pavlake
Čokoladni premaz
125 g putera
225 g šećera u prahu
25 g čokolade za kuvanje
1 kašika mleka
šećer u prahu
kakao
6 jaja
100 g šećera
200 g čokolade za kuvanje
80 g oštrog brašna
Krem
400 g slatke pavlake
Čokoladni premaz
125 g putera
225 g šećera u prahu
25 g čokolade za kuvanje
1 kašika mleka
šećer u prahu
kakao
Priprema:
Biskvit
1. Razdvojiti žumanca od belanaca.
2. Žumanca penasto umutiti sa šećerom sve dok smesa ne postane svetložute boje.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg.
4. Čokoladu otopiti na pari.
5. Otopljenu čokoladu dodati u umućena žumanca i dobro sjediniti. Dodati prosejano brašno i kratko promešati. Na kraju, postepeno dodavati umućena belanca i smesu sjediniti laganim pokretima.
6. Dobijenu smesu izručiti na pleh obložen papirom za pečenje (23×33 cm) i ravnomerno rasporediti.
7. Peći u ugrejanoj pećnici na 200ºC 15-ak minuta tj. dok naraste i očvrsne. Pečenu koru izvaditi iz pećnice i zajedno sa papirom za pečenje uviti pa ostaviti da se ohladi.
Krem
1. Prethodno ohlađenu slatku pavlaku čvrsto umutiti.
Čokoladni premaz
1. Čokoladu rastopiti sa malo mleka i dobro promešati.
2. Penasto umutiti puter sobne temperature sa šećerom pa dodati rastopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Ohlađen biskvit razmotati i ukloniti papir za pečenje. Ravnomerno premazati slatkom pavlakom pa urolati. Ostaviti da se ohladi u frižideru oko 20 minuta.
2. Od dobijenog rolata iseći dva parčeta koja će poslužiti za formiranje tzv. grane. Preporučljivo je nožem zaseći dijagonalno na širinu oko 5 cm.
3. Rolat obložiti čokoladnim premazom pa dodati isečenu parčad. Zatim, premazati celu tortu, viljuškom praviti vijugave linije po površini nanetog premaza i dekorisati po želji.
4. Ostaviti da se ohladi u frižideru pa pred serviranje posuti šećerom u prahu i kakaom.
1. Razdvojiti žumanca od belanaca.
2. Žumanca penasto umutiti sa šećerom sve dok smesa ne postane svetložute boje.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg.
4. Čokoladu otopiti na pari.
5. Otopljenu čokoladu dodati u umućena žumanca i dobro sjediniti. Dodati prosejano brašno i kratko promešati. Na kraju, postepeno dodavati umućena belanca i smesu sjediniti laganim pokretima.
6. Dobijenu smesu izručiti na pleh obložen papirom za pečenje (23×33 cm) i ravnomerno rasporediti.
7. Peći u ugrejanoj pećnici na 200ºC 15-ak minuta tj. dok naraste i očvrsne. Pečenu koru izvaditi iz pećnice i zajedno sa papirom za pečenje uviti pa ostaviti da se ohladi.
Krem
1. Prethodno ohlađenu slatku pavlaku čvrsto umutiti.
Čokoladni premaz
1. Čokoladu rastopiti sa malo mleka i dobro promešati.
2. Penasto umutiti puter sobne temperature sa šećerom pa dodati rastopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Ohlađen biskvit razmotati i ukloniti papir za pečenje. Ravnomerno premazati slatkom pavlakom pa urolati. Ostaviti da se ohladi u frižideru oko 20 minuta.
2. Od dobijenog rolata iseći dva parčeta koja će poslužiti za formiranje tzv. grane. Preporučljivo je nožem zaseći dijagonalno na širinu oko 5 cm.
3. Rolat obložiti čokoladnim premazom pa dodati isečenu parčad. Zatim, premazati celu tortu, viljuškom praviti vijugave linije po površini nanetog premaza i dekorisati po želji.
4. Ostaviti da se ohladi u frižideru pa pred serviranje posuti šećerom u prahu i kakaom.
izvor-http://www.posaljirecept.rs/
Нема коментара