Pečena Aljaska – torta koja će vas ostaviti bez daha
Sastojci:
Biskvit
4 jajeta
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
500 ml sladoleda od čokolade
500 ml sladoleda od jagode
500 ml sladoleda od vanile/limuna
Šaum od belanaca
4 belanceta
1 kašika limunovog soka
10 kašika šećera
3 kašike vode
4 jajeta
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
500 ml sladoleda od čokolade
500 ml sladoleda od jagode
500 ml sladoleda od vanile/limuna
Šaum od belanaca
4 belanceta
1 kašika limunovog soka
10 kašika šećera
3 kašike vode
Priprema:
Biskvit
1. Belanca odvojiti od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
2. Kada masa postane dovoljno gusta dodati žumanca i fino umutiti.
3. Na kraju dodati brašno pomešano sa gustinom i laganim pokretima sjediniti smesu.
4. Izručiti masu na pleh obložen papirom za pečenje i poravnati.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC, petnaestak minuta.
6. Izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.
7. Biskvit iseći u krug odgovarajuć širini posude u kojoj će se slagati torta (14 cm), a ostatak oprkrojiti da odgovara dnu i stranama posude.
Formiranje torte
1. Činiju obložiti najlon foljom (slobodno ostaviti koji cm viška izvan posude), obložiti biskvitom i dobro sabiti.
2. Zatim, sladoled otopiti da se može fino premazivati. Naneti trećinu zapremine posude sladoleda od vanile ili limuna i poravnati.
3. Činiju ostaviti u zamrzivaču desetak minuta koliko da se sladoled stegne.
4. Zatim, naneti sloj sladoleda od jagode i ponoviti postupak.
5. Naneti sladoled od čokolade, poravnati i pritisnuti izrezanim okruglim biskvitom, pa dobro prekriti naljon folijom i pritisnuti tanjirom odgovarajuće širine.
6. Ostaviti u zamrzivaču oko 120 minuta.
Šaum od belanaca
1. Šećer preliti sa malo vode, koliko da šećer počne da se rastvara pa kuvati na laganoj vatri dok ne postane sirupasto.
2. Belanca sa sokom od limuna umutiti u čvrst snega i uz lagano dodavanje pripremljenog (vrućeg) sirupa nastaviti mućenje dok se volumen ne duplira.
Finalni postupak
1. Tortu preručiti na veći tanjir ili postolje, ukloniti foliju i bogato premazati umućenim belancima sa svih strana, praveći šare.
2. Brenerom preći preko belanaca i na taj način dekorisati tortu.
1. Belanca odvojiti od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
2. Kada masa postane dovoljno gusta dodati žumanca i fino umutiti.
3. Na kraju dodati brašno pomešano sa gustinom i laganim pokretima sjediniti smesu.
4. Izručiti masu na pleh obložen papirom za pečenje i poravnati.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC, petnaestak minuta.
6. Izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.
7. Biskvit iseći u krug odgovarajuć širini posude u kojoj će se slagati torta (14 cm), a ostatak oprkrojiti da odgovara dnu i stranama posude.
Formiranje torte
1. Činiju obložiti najlon foljom (slobodno ostaviti koji cm viška izvan posude), obložiti biskvitom i dobro sabiti.
2. Zatim, sladoled otopiti da se može fino premazivati. Naneti trećinu zapremine posude sladoleda od vanile ili limuna i poravnati.
3. Činiju ostaviti u zamrzivaču desetak minuta koliko da se sladoled stegne.
4. Zatim, naneti sloj sladoleda od jagode i ponoviti postupak.
5. Naneti sladoled od čokolade, poravnati i pritisnuti izrezanim okruglim biskvitom, pa dobro prekriti naljon folijom i pritisnuti tanjirom odgovarajuće širine.
6. Ostaviti u zamrzivaču oko 120 minuta.
Šaum od belanaca
1. Šećer preliti sa malo vode, koliko da šećer počne da se rastvara pa kuvati na laganoj vatri dok ne postane sirupasto.
2. Belanca sa sokom od limuna umutiti u čvrst snega i uz lagano dodavanje pripremljenog (vrućeg) sirupa nastaviti mućenje dok se volumen ne duplira.
Finalni postupak
1. Tortu preručiti na veći tanjir ili postolje, ukloniti foliju i bogato premazati umućenim belancima sa svih strana, praveći šare.
2. Brenerom preći preko belanaca i na taj način dekorisati tortu.
izvor/http://www.posaljirecept.rs/
Нема коментара