Breaking News

Beurre meunier (francuski umak sa filetima i gljivama)

Beurre meunier je klasik francuske kuhinje .To je fini umak od maslaca koji se koristi za meso ,ribu i povrce .Osnova mu je tamni preprzeni maslac i limun.Ova umak je dodatno obogacen gljivama .Ako volite klasicnu francusku kuhinju ovo je recept za vas.

Sastojci

  4 osobe
  • 650g fileta(svinjetina,teletina piletina ,po zelji)
  • 80g maslaca +malo ulja
  • veliki luk/ili tri ljutike
  • 200g gljiva(po zelji)
  • 80ml suhog vermouth/bijelo vino
  • 250ml pilećeg temeljca
  • na vrh noža gustin
  • 1/2 limuna/sok
  • nasjeckani peršin
  • Priprema

    1. 1.
      Ovo jelo mozete napraviti i s drugim meso tipa teletina ,puretina ,piletina.

      Svinjetinu narezite,zapamtite da o debljini fileta ovisi duljina pripreme,optimalno bi bilo 3 cm debljine.Posolite/popaprite.

      Razdojite izvagani maslac na tri dijela .
      Jedan dio maslaca stavite u tavu s mlazom uljam pustite da se otopi i zagrije.Na zagrijanom maslacu prepecite filete s obje strane da uhvate boju .Izvadite ih ,poklopite folijom pa napravite umak.
      Umak:
      U posudu u kojoj se peklo meso dodajte drugu trecinu maslca ,zagrijte pa na njemu propirjte izribani ocisceni crveni luk,trebat ce vam oko dvjije minute .Luk ce promijeniti boju u laganu smede-crvenkastu.
      Nasjeckajte gljive na sitne kockice (ja sam koristila sampinjne i lisicarke a vi stavite po ukusu)pa nastavite przite jos malo dok gljive ne uvenu,prelijte vinom ili vermutom,lagano prolazite po dnu posude da se podugnu sve zapecene divote i izvuce okus.Pustite da sve iskuha dvije minute na jacoj vatri da ishlapi alkohol.
      U posudicu sa strane stavite temeljac pa u njega zamijesajte gustin da se rastopi  ,ulijte temeljca u posudu u kojoj kkuhate umak ,dodajte sok od limuna pa pustite da sve kuha dok se ne ugusti.Dodajte filete pa pustite da sve jos malo krcka na laganoj vatri,negdje 4 min.Dodajte ostatak maslaca ,promijesajte ,maknite sa vatre i pustite da se otopi.Po potrebi dodatno posolite i popapritе
    2. Posluživanje

      Servirajte toplo posuto persinom.Servirajte  s ovom finom francuskom krumpir salatom.
    izvor/http://www.coolinarika.com

Нема коментара

ranktrackr.net