Beurre meunier (francuski umak sa filetima i gljivama)
Beurre meunier je klasik francuske kuhinje .To je fini umak od maslaca koji se koristi za meso ,ribu i povrce .Osnova mu je tamni preprzeni maslac i limun.Ova umak je dodatno obogacen gljivama .Ako volite klasicnu francusku kuhinju ovo je recept za vas.
Sastojci
4 osobe- 650g fileta(svinjetina,teletina piletina ,po zelji)
- 80g maslaca +malo ulja
- 1 veliki luk/ili tri ljutike
- 200g gljiva(po zelji)
- 80ml suhog vermouth/bijelo vino
- 250ml pilećeg temeljca
- na vrh noža gustin
- 1/2 limuna/sok
- nasjeckani peršin
Priprema
- 1.Ovo jelo mozete napraviti i s drugim meso tipa teletina ,puretina ,piletina.Svinjetinu narezite,zapamtite da o debljini fileta ovisi duljina pripreme,optimalno bi bilo 3 cm debljine.Posolite/popaprite.Razdojite izvagani maslac na tri dijela .Jedan dio maslaca stavite u tavu s mlazom uljam pustite da se otopi i zagrije.Na zagrijanom maslacu prepecite filete s obje strane da uhvate boju .Izvadite ih ,poklopite folijom pa napravite umak.Umak:U posudu u kojoj se peklo meso dodajte drugu trecinu maslca ,zagrijte pa na njemu propirjte izribani ocisceni crveni luk,trebat ce vam oko dvjije minute .Luk ce promijeniti boju u laganu smede-crvenkastu.Nasjeckajte gljive na sitne kockice (ja sam koristila sampinjne i lisicarke a vi stavite po ukusu)pa nastavite przite jos malo dok gljive ne uvenu,prelijte vinom ili vermutom,lagano prolazite po dnu posude da se podugnu sve zapecene divote i izvuce okus.Pustite da sve iskuha dvije minute na jacoj vatri da ishlapi alkohol.U posudicu sa strane stavite temeljac pa u njega zamijesajte gustin da se rastopi ,ulijte temeljca u posudu u kojoj kkuhate umak ,dodajte sok od limuna pa pustite da sve kuha dok se ne ugusti.Dodajte filete pa pustite da sve jos malo krcka na laganoj vatri,negdje 4 min.Dodajte ostatak maslaca ,promijesajte ,maknite sa vatre i pustite da se otopi.Po potrebi dodatno posolite i popapritе
Posluživanje
Servirajte toplo posuto persinom.Servirajte s ovom finom francuskom krumpir salatom.
izvor/http://www.coolinarika.com- 1.
Нема коментара