art Deserti Torte Ukusna poslastica – torta sa lešnicima DESERTITORTE Ukusna poslastica – torta sa lešnicima
Foto: Stockfood
http://www.posaljirecept.rs
Sastojci:
Biskvit
8 jaja (belanaca)
180 g šećera
130 g brašna
230 g lešnika
½ limuna (kora)
Fil
1 l slatke pavlake
200 g šećera
300 g mlevenih lešnika
2 kesice želatina
10 kašika vode
Dekoracija
200 g šlaga
400 ml kisele vode
8 jaja (belanaca)
180 g šećera
130 g brašna
230 g lešnika
½ limuna (kora)
Fil
1 l slatke pavlake
200 g šećera
300 g mlevenih lešnika
2 kesice želatina
10 kašika vode
Dekoracija
200 g šlaga
400 ml kisele vode
Priprema:
Kore
1. Žumanca odvojiti od belanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno, penasto umutiti žumanca sa šećerom, pa kad smesa postane svetložuta i penasta dodati prethodno tostirane, ohlađene i samlevene lešnike.
3.
[ads1]
U umućenu smesu dodati belanca i lagano sjediniti smesu
Smesu izručiti u okrugli kalup (Ø 28 cm) obložen papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti. Peći u ugrejanoj rerni 200°C oko 35 minuta.
4. Pečenu koru izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Zatim, izvaditi iz kalupa i sačekati da se potpuno ohladi, pa uzdužno preseći na tri dela.
Fil
1. Dobro ohlađenu slatku pavlaku čvrsto umutiti sa šećerom, dodati žumanca i na kraju dodati (tostirane i ohlađene) mlevene lešnike.
2. Želatin preliti vodom, pa kada nabubri dodati u pripremljenu smesu i dobro izmešati.
Finalni postupak
1. Na tacnu položiti jednu koru i premazati trećinom fila. Postupak ponavljati još dva puta, a zatim višak fila lagano premazati uz ivice torte.
2. Pripremljenu tortu ostaviti da se ohladi, a zatim premazati umućenim šlagom i dekorisati po želji.
3. Šlag ulupati prema uputstvu sa kesice, pa ga premazati preko cele torte.
Нема коментара