Breaking News

Da li misteriju kostarinakskih džinovskih kugli razrešavaju kugle s petrovaradinske tvrđave?

Prilikom krčenja prašume, kompanije United Fruit Kompanije davne 1930. godine zarad uzgajanja banana u Diquis dolini u Kostarici, radnici su naišli na veliki broj gotovo savršeno okruglih kamenih kugli.
Pronalazili su kamene kugle od dva centimetra pa do ogromnih gotovo preko dva metra u promeru, najteža teži  više od 16 tona.!….
Sve ove kamene kugle su napravljene od Granodiorita.Reč je o granitnom materijalu visoke čvrstoće koji se nikad u prirodi ne javlja u slobodnom sferičnom obliku
Američko arheolozi su počeli da ih istražuju deset godina kasnije, tačnije 1940. Godine, a među njima je bio i profesor dr Samuel Lotrop da Harvardskoh univerziteta. Tada kreću zapanjujuća otkrića.
Najčudnije je bilo što je većina ovih kamenih kugli iz Kostarike gotovo savršeno okrugla( sferična) naročito veće kugle su tako glatke i okrugle.
Dakle,neko je,u dalekoj prošlosti, upotrebljavao vrlo napredne alate i primenom nepoznate tehnologije obradio stotine kamenih kugli u Kostarici.
Neki smatraju da je njihov tvorac bila drevna Diquis civilizacija, nekad ih zovu i Diquis kugle.Dosada ih je pronađeno oko 300 svršenih kugla.Veruje se da je ovo loptasto kamenje isklesano između 200-te godine pre nove ere i 1500-te godine posle nove ere( još pre španskih osvajanja)
Jedina dostupna metoda za datiranje kamenja je stratigrafija,ali danas većina kugli više nije na svojim originalnim lokacijama. Savršeno okrugle kamene kugle prate i mitovi.
Neki tvrde da su došle sa legendarnog Atlantide, pa sve do mitova o čarobnom napitku koji je mogao smekšati kamen i pretvoriti ga u savršenu kuglu.Tu je i teorija da je okruglo loptasto kamenje doneli vanzemaljci i da je to neka uspomena na njih?
Ipak, tu nije kraj, jer nasuprot tajanstvenim kuglama iz Kostarike, mogu se razmatrati stare kugle, koima se znala namena, a bile su municija katapulta ili starih topova.
Novi pogleda na ovu misteriju ima i naučink, po zanimanju istoričar Veljko Milković iz Novog Sada. Milković ističe da je Arhimed konstruisao katapult za izbacivanje kamenih kugli do 100 kilograma.
-Takav podatak bi možda bio povod ka demistifikaciji o primeni najmanjih kugli na Kostarici. Međutim, ono što je interesantno jesu kamene kugle na Patrovaradinskoj tvrđavi o kojima se malo priča, a one su korišćene kao katapult.
Međutim jedna, od najvećih gugli 63 cm u prečniku i težine oko 100 kilograma dospela je u podzemlje tvrđave- tvrdi Milkovići dodaje da je sasvim izvesno da ta kugla nije bila ugrađena u bedeme tvrđave. Kugla je bila čak na trećem nivou u katakombama, a bilo ju je jako teško izneti i smestiti u Muzej na tvrđavi.
Kako piše u njegovoj najnovijoj knjiži “ Svet misterija”- Novi pogledi, tokom minulih vekova na Petrovaradinskoj steni smenjivala su se utvrđenja. Što znači das u ove kamene kugle pored katapulta korišćene prilikom opsade trvđavee davne 1526. godine.
Pokušavajući da odgonetne sve ove misterije, Milković navodi da je najveći kalibar od svih topova koji su ikad konstruisani bio top- CAR TOP koji se i danas nalazi u Moskvi,a napravljen je u 16. veku. Taj top je bio konstruisan da ispaljuje kugle teške i do dve tone, ali nikada nije upotrebljavan.
-Vrlo je verovatno da nit e kugle na kostarici nikada nisu upotrebljavane, kao ni top. Posebno one najveće pa sui  one kao i top sada turistička atrakcija. Moguće je da su kostarikanske kugle korišćene za za kotrljanje na uzvišice na potencijalne napadače.
Međutim i dalje ostaje problem da se da se prihvati odbrambena svrha najvećih kugli, putem kotrljanja. S toga se može pretpodstaviti da su najveće kugle bile postavljane kao koridor ili kanal na putu gde je napadač želeo da prodre – ističe Milković i dodaje da se pojedine kugle sličnog kalibra tu svrhu imale na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Zato, prema Milkovićevim rečima, te kugle iz kostarike prečnika preko metra imaju ovo logično objašnjenje.
izvor/http://www.svettajni.com

Нема коментара

ranktrackr.net