Breaking News

Čudesna valerijana: poboljšava spavanje, smanjuje stres

Pinterest

Koren Valerij nastao je u Evropi, iako se danas može naći u divljinama Azije i Severne Amerike. Takođe se koristi kao atraktivna baštenska biljka.

Sadrži isparljiva ulja, uključujući valerenske kiseline, manje isparljive seskviterpene i valepotriate (estri masnih kiselina kratkog lanca), koji su aktivna jedinjenja za koja se veruje da su odgovorni za sposobnost valerijane da obezbedi smirujući, restorativni efekat na centralni nervni sistem. Ima dugu istoriju upotrebe, datirajući sve do drugog veka, za lečenje nesanice i poremećaja nerva, kao što je anksioznost.

Ime ove biljke dolazi od latinskog glagola "valere", što znači jak i zdrav. Hipokrat je opisao njene osobine, dok je Galen preporučio da izleči nesanicu. Valerijski lek možda je bio prvi epilepsijski lek na svetu, kaže se australijski neurolog.



Lekovita jedinjenja valerijskog korena su mnoga, uključujući sedativne, antibakterijske, anti-diuretičke, antikonvulzivne, antispazmodne i antiinflamatorne osobine. Mnogi stručnjaci veruju da je efikasna zbog svoje sposobnosti da podigne nivoe jedinjenja poznate pod nazivom GABA ili gamma aminoburatne kiseline u telu, jer GABA reguliše nervne ćelije.

Zapravo, uobičajeni farmaceutski lekovi dizajnirani za borbu protiv anksioznosti, kao što su Ksanak i Valium, rade na isti način, ali povećavaju nivoe GABA u mozgu. Valerijan nudi sličan efekat bez neželjenih efekata ili zaraznih osobina.

Dok su neke od valerijanskih upotreba prilično dobro poznate, kao što je borba protiv anksioznosti i pomažući nekome da dobije bolji noćni san, ima mnogo drugih za koje većina ljudi ne zna. Evo bliže pogleda na sve te prednosti i zašto to funkcioniše.

1. Tretira poremećaje spavanja

Kao što je već pomenuto, valerijski koren se već dugo koristi kao pomoć pri spavanju. U studijama je prikazano povećanje nivoa gama-aminobutirne kiseline koja pomaže u regulaciji nervnih ćelija, pružajući smirujući efekat. Istraživanje iz 2000. godine iz Nemačke koje je upoređivalo poboljšanje spavanja dve grupe pacijenata, koje su uzimale valerijski ekstrakt i one koje su uzimale recept za sedativ, utvrdilo je da je grupa koja je koristila Valerian doživela daleko manje neželjenih efekata sa toliko olakšanja.

Drugo istraživanje izvan Švedske , koje je sprovela Foellinge Health Center, utvrdio je da je 44% pacijenata prijavilo savršeni san, dok je 89% prijavilo poboljšani san prilikom uzimanja valerijskog korena, a nijedan nije imao neželjene efekte.

Dobivanje kvalitetnog odmora, koji generalno znači od 7 do 8 sati spavanja svake noći, takođe može eliminisati niz drugih problema jer nedostatak spavanja može dovesti do povećanja telesne mase, smanjenog seksualnog pogona, nemogućnosti usredsređivanja, veće verovatnoće nesreće , i druga pitanja.

2. Iscrpljuje anksioznost
Iz istog razloga valerijan pomaže u borbi protiv nesanice i drugih poremećaja sna, povećavajući količinu GABA u mozgu usled sadržaja valerenola i valerenske kiseline, može olakšati anksioznost, djelujući kao lek protiv anksioznosti kao što su Valium i Ksanak.

KAPI VALERIJANE, 100% PRIRODNE, NERAZBLAŽENE MOŽETE PORUČITI PREKO NAŠEG SAJTA, NA MEJL: carolijastvaranja@gmail.com ILI PREKO PRILOŽENOG TELEFONA U SLICI


3. Pomaže u kontroli nivoa stresa
Smanjivanjem anksioznosti, kao i poboljšanjem kvaliteta i trajanja sna, valerijski koren može igrati veliku ulogu u kontroli nivoa stresa. Podizanjem GABA nivoa u telu, pomaže i um i telo da se opuste, pružajući protivotrov za stres. Istraživači iz Južne Koreje koji su objavljeni u BMC Komplementarnoj i Alternativnoj medicini pokazali su da ekstrakt valerijskog izvora može smanjiti psihološki i fizički stres.

4. Smanjuje krvni pritisak i podržava zdravlje srca
Valerijan ne samo da opušta um i telo, već može ojačati vaše krvne sudove i poboljšati njihovu elastičnost, kao i da smanji krvni pritisak kako bi podržao zdravlje srca, zahvaljujući istim aktivnim jedinjenjima koja ga čine za stres i anksioznost.


5. Smanjuje simptome opsesivnog kompulzivnog poremećaja
Opsesivni kompulzivni poremećaj, ili OCD, može imati značajan negativan uticaj na kvalitet života. Karakteriše ga potreba da se stvari neprekidno provjeravaju, a za rutinu, jer patnjaci često strahuju da će se nešto loše dogoditi ako prestane da provjerava ili ne prati određenu rutinu. Priznanja su ponašanja koja pokazuju pojedinci sa opsesijama kako bi se oslobodili svoje anksioznosti, što je verovatno zbog čega valerijanski može pomoći.

Istraživanje objavljeno na Univerzitetu medicinskih nauka u Jundishapuru 2011. godine ocenilo je efekte valerijskog korena na OCD. Stručnjaci su otkrili da je valerijan nude pozitivne efekte za lečenje poremećaja i bez neželjenih efekata.

6. Umiruje bol menstrualnih grčeva i PMS-a
Umirujuća priroda valerijskog korena takođe je postala popularna biljka za liječenje menstrualnih grčeva jer može smanjiti njihovu težinu i neugodnost - čest problem za žene koje imaju težak period svakog meseca.

Pomaže jer deluje kao prirodni sedativ, kao i antispazmodični, što znači da potisne mišićne spazme, slične mišićnom relakseru. Valerijev koren pomiruje kontrakcije krvnih mišića, što uzrokuje ekstremni bol koji doživljavaju mnoge žene tokom menstruacije, kao što je pokazala studija iz 2011. godine na Iranskom Islamskom Azad univerzitetu u Iranu.

Druga istraživanja pokazala su da valerijski koren može smanjiti emocionalne, fizičke i ponašanje simptome predmenstrualnog sindroma ili PMS-a, kao što su zamor, razdražljivost, promene raspoloženja, anksioznost i nežnost dojke.

7. Tretira sindrom nemirne noge
Često 10 procenata stanovništva veruje da pate od sindroma nemirne noge ili RLS, izveštava Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar .

To se dešava i kod muškaraca i žena, a odlikuje se mučenjem i neprijatnim osećanjima u nogama koje izazivaju potrebu da ih pomere. Podaci sugerišu da valerijski koren, zbog svoje sposobnosti da se smiri i promoviše bolji san, može imati koristi od onih sa ovim neurološkim poremećajem.

Kako je pokazano da valerijski koren pruža sedative osobine, istraživači sa Univerziteta u Pennsilvania School of Nursing u Filadelfiji žele da saznaju da li bi to moglo pomoći ljudima sa RLS. Tražili su učesnike u studiju da uzimaju 800 miligrama valerijana svakog dana, neposredno pre spavanja osam nedelja, i utvrdili da je uzimajući u obzir značajno poboljšanje simptoma, kao i oslobađanje drugih problema koji su nastali usled nedostatka spavanja. Volonteri su prijavili da imaju više opuštenih mišića nogu koji im pomažu da spavaju brže i da zaspi.

8. Pomaže u kontroli epileptičkih napada
Valerijev koren, kao što je već pomenuto, može pomoći u smanjenju učestalosti epileptičnih napada u epileptičnim pacijentima zbog njegovih antikonvulzivnih svojstava i sposobnosti da obezbede sedativne efekte na nervni sistem.

9. Podržava zdravlje kože
Koristeći ulje valerijskog korena, esencijalno ulje Valerije, topično - ali razblaženo u uljima za prevoz, može značajno iskoristiti vašu kožu jer ga infuzira sa zaštitnim jedinjenjima, uključujući i antioksidante, koji mogu sprečiti razvoj bora i služiti kao antivirusni prepreka za smanjenje rizika od bolesti. Takođe može smanjiti suvoću, održavajući kožu usitnjenijom.

10. Malo srčanih palpitacija
Istraživanje objavljeno u alternativnim i komplementarnim terapijama u 2004. godini direktno je povezalo valeriana sa manjom pojavom srčanih palpitacija, koje započinje neusklađenjem između srca i mozga. Isparljiva jedinjenja u valerijskom interakciji sa kiselinama i uljima u srcu, kako bi izazvale normalniju metaboličku brzinu i mirno pogrešno ponašanje srca i kardiovaskularnog sistema.

11. Povećava snagu mozga i štiti od kognitivnih poremećaja
Valerianov koren već dugo traži svoju sposobnost da poveća snagu mozga i poboljša kognitivne sposobnosti, uključujući povećanje mentalne budnosti i kognitivne funkcije kod starijih pacijenata sa demencijom. Pomaže u stimulaciji različitih područja mozga, kao i poboljšanju cirkulacije krvi, a može pomoći u zaštiti memorije i odlaganju početka demencije ili Alchajmerove bolesti.

12. Pomaže u lečenju ADHD
Smirujući efekti Valerianovog korena takođe mogu pomoći u ublažavanju simptoma ADHD-a kao što su anksioznost i hiperaktivnost, i poboljšavaju koncentraciju, sposobnost razmišljanja, nivo energije i poboljšavaju koordinaciju motora.

KAPI VALERIJANE, 100% PRIRODNE, NERAZBLAŽENE MOŽETE PORUČITI PREKO NAŠEG SAJTA, NA MEJL: carolijastvaranja@gmail.com ILI PREKO PRILOŽENOG TELEFONA U SLICI


Istraživanja su otkrila da su određeni poremećaji u razvoju i poremećaji ponašanja posebno skloni pogodnostima valerijskog korena. Tokom proteklih 20 godina u Evropi, biljka je korišćena za tretiranje problema ponašanja mladih, kao što su hiperaktivnost i teškoća u učenju. U jednoj studiji koja je sprovedena u Nemačkoj , valerijski ekstrakt je obezbeđen za 120 dece sa asortimanom problema u ponašanju sa impresivnim rezultatima: tri od četiri učesnika studije pokazale su poboljšanje nakon samo tri nedelje korišćenja biljke.

Čarolija stvaranja-DIY

Нема коментара

ranktrackr.net