Breaking News

Saveti mudrih Staraca: sedam stvari o kojima treba ćutati


1. Prvo što treba držati u tajnosti jesu sopstveni dalekosežni planovi. Ništa ne govorite sve dok se oni ne ispune. Mnoge od naših zamisli ne samo da nisu idealne, već imaju ogroman broj slabih mesta, po kojima je veoma lako udariti i sve razrušiti.

2. Druga stvar koju ne treba razglašavati je sopstvena dobrota. Dobro delo je prava retkost u današnjem svetu, i upravo zato ga treba čuvati kao zenica oka. Ne hvalite se dobrim delima. Gordost će to odmah uviditeti i potrti svo to dobro koje je došlo kao rezultat dobročinstva.
3. Treća stvar koju ne treba razglašavati, ni nalevo ni nadesno, – to je sopstveni asketizam – uzdržavanje od hrane, sna, itd. Fizička askeza donosi korist samo ako ima, između ostalog, i osećajnu dimenziju.

4. Četvrto, o čemu treba ćutati, - to su sopstvena hrabrost i heroizam. Nekog snalaze spoljašnja, a nekog unutrašnja iskušenja. Spoljašnja iskušenja su vidljiva, zbog čega ljudi za njih dobijaju nagrade. No, pobedu unutrašnjih iskušenja niko ne primećuje, zbog čega se za njih nikakva nagrada i ne dobija.

5. Peto, o čemu ne treba govoriti, - to je duhovno znanje. Duhovna znanja imaju razne nivoe i treba ih otkrivati tek po dostizanju određenog nivoa čistote spoznaje. Osnovna greška početnika, kao nosioca istine, je želja da se podeli veliko duhovno znanje, koje, umesto da donese dobro čoveku, samo ga još više upetljava pa čak i plaši.

6. Šesto, što ne treba posebno deliti sa drugima, je priča o konfliktima u svojoj kući i generalno o svom porodičnom životu. Zapamtite: što manje budete govorili o problemima u vašoj porodici, utoliko će ona biti jača i stabilnija. Spor oslobađa od negativnih emocija, koje su nagomilane u procesu komunikacije.

7. Sedmo, o čemu ne treba govoriti, - to su ružne reči koje ste čuli od nekoga. Na ulici možete da uprljate cipele, a možete da uprljate i dušu. A čovek koji, došavši kući, prepričava sve što je čuo od nekog glupaka na ulici, ničim se ne razlikuje od čoveka koji je ušao u kuću i nije izuo cipele.



Prevod sa ruskog: „Borba za veru“

Izvor: „Moskva Treći Rim“

Нема коментара

ranktrackr.net