Breaking News

Najbolji čajevi za stomačne i probleme disajnih organa


Periodi nakon praznika, a posebno elementarnih nepogoda, posebno su kritični za zdravlje stomaka i disajnih puteva. Javljaju se različiti problemi sa varenjem, ali i raspiratornim organima. Zato bi trebalo da znate koje su to biljke koje nam nudi Majka Priroda, a koje će vam pomoći da umirite ove tegobe.

Kuvajte ove čajeve i sačuvajte svoje zdravlje.

Nana
Nadimanje, dijareju i ostale stomačne probleme lečite čajem od nane, jer on umiruje creva i otklanja bol u stomaku. Listove nane najbolje je da berete dok su mladi, jer tada sadrže najviši procenat eteričnih ulja, koja ovu biljku čine lekovitom i daju joj karakterističan miris. Napravite čaj od nane na vrlo jednostavan način - kašiku suvih listova prelijte šoljom proključale vode, ostavite da odstoji pola sata, procedite i popijte. Preporučena dnevna doza jesu tri šolje čaja, a pošto je blag, mogu ga piti i deca.

Brusnica
Brusnica vrlo efikasno leči različite upale i infekcije, pa i zapaljenja urinarnog trakta izazvanih ešerihijom koli. Ova bakterija prianja na zidove mokraćnih kanala, ali zahvaljujući dejstvu brusnice sprečava se njeno lepljenje, pa se ona putem urina lakše izbacuju iz tela.

Čaj od brusnice
U pola litra vode kuvajte 30 grama brusnica dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte veliku kašiku meda, ostavite da se ohladi i pijte tri puta dnevno po 1 šolju nakon jela.

Kamilica
Nebrojeno puta smo pisali o tome koliko je kamilica zdrava za organizam. Čaj od ove biljke ima antiseptičko dejstvo, odličan je lek za bakterijske i gljivične infekcije i najbolji borac protiv prehlade i gripa. Takođe, ublažava bolove u želucu i simptome loše probave: grčevi, gastritis, nadutost i konstipacija.

Čaj od kamilice
Kašiku kamilice prelijte sa dva decilitra proključale vode, poklopite šolju, ostavite da odstoji pet minuta, pa procedite. Dnevno treba da popijete četiri-pet šolja sveže pripremljenog čaja.

Ruzmarin
Ruzmarin podstiče protok krvi i ubrzava cirkulaciju, pa se preporučuje svima koji se žale na promrzle prste, uši i nos. Mali krvni sudovi znatno se sužavaju na hladnoći, pa se prsti hlade i bole, ali tu je čaj od ruzmarina, da ublaži tegobe.

Čaj od ruzmarina
Potopite kašičicu usitnjenih listova ruzmarina sa dva i po decilitra proključale vode, ostavite da stoji desetak minuta i procedite. Pijte tri puta dnevno po šolju čaja.

Đumbir
Đumbir je najbolji borac protiv respiratornih infekcija, nazeba, prehlada, kao i od virusa koji napadaju disajne organe. Pored toga, ova biljka sprečava kašalj i snižava povišenu temperaturu, a priprema se veoma jednostavno.

Čaj o đumbira
Kašičicu suvog i usitnjenog korena đumbira prelijte sa dva decilitra proključale vode, ostavite čaj da se malo prohladi i pijte. Ne morate čak ni da ga cedite jer će koren pasti na dno.

Izvor:mogujatosama.rs

Нема коментара

ranktrackr.net