Breaking News

OKO RA – DREVNI EGIPATSKI SIMBOL SA DUBOKIM ZNAČENJEM


Kada su u pitanju drevni mitovi, legende i simboli, moramo obratiti pažnju kako se čitaju stare informacije.

To je zato što se neki od drevnih religijskih simbola koriste više puta, ali imaju različite svrhe. Ovo važi za Oko Horusa i Oko Ra.

U osnovi, oni su isti simbol, ali iza njih stoji drugačija svrha. Za razliku od drugih egipatskih bogova, Ra je počeo kao pravi faraon. Tačno tamo gde se uklapa u različite egipatske vladare je nepoznat i on je možda bio jedan od prvobitnih vladara Egipta.

Još jedna razlika između Raa i Horusa

Zbog postojanja dva oka, Ra i Horus, morala se razlikovati njihova svrha. Pošto je Ra bio Bog Sunca, njegovo oko je predstavljalo Sunce.

Horusovo oko je predstavljalo Mesec. Problem za većinu egiptologa je u tome što drevni zapisi ne ukazuju jasno da li je Horus izgubio desno ili levo oko. Neki mitovi spominju desno oko i ti mitovi izjednačavaju gubitak Horusovog oka sa pomračenjem.

Biblijska veza Boga Ra


Najdetaljnije informacije koje dobijamo o Egiptu se mogu naći u opisu biblijskih pošasti.

Naučnici su utvrdili da one prikazuju inferiorni status i nemogućnost egipatskih bogova da zaštite egipatski narod. Najdetaljnije informacije koje dobijemo o Egiptu mogu se naći u opisu biblijskih pošasti.

Jedna od anegdoata govori o pošasti  skakavaca u egipatsku zemlju. Bilo je toliko skakavaca u ovoj kugi da su izbrisali Sunce. Egipćani su Ra smatrali kao Boga Sunca i dok je nebo postajalo tamnije, Ra nije bio sposoban da spreči nesreću svojim okom.

Različite oči se vide na kovčezima i koriste se da pomognu pokojniku da vidi u zagrobnom životu.

To može biti Horusovo ili Raovo oko. Ali kada je u pitanju isključivo egipatska upotreba, najviše se koristi Horusovo oko.

Amerikanci koriste “Eye of Providence” na pozadini svoje novčanice. Mitovi i legende mogu nam samo dati delomičnu sliku o tome što su simboli predstavljali.

Pitanje koje oko, Horus ili Ra, je veće, prepušteno je ličnim preferencijama i njihovim ličnostima. Neki vole moć Raovog oka, dok bi druge privukli lekoviti i zaštitnički karakter Horusovog oka.

U svakom slučaju, dva oka nisu ista i služe različitim svrhama.



www.svettajni.com

Нема коментара

ranktrackr.net