Breaking News

HILANDARSKI REZANCI ZA POSNE DANE: Kada u njih dodate jedan sastojak, dobićete eksploziju ukusa

pixabay.com

Testenina je mnogima omiljeno jelo, a tokom posnih dana svi potajno žude za njom, ne znajući da postoje izvrsni recepti za brzo pripremanje posne, a vrlo ukusne testenine. Ovaj recept tradicionalno primenjuju u monaškoj kuhinji Hilandara i sa zadovoljstvom ga delimo sa vama.

Potrebno vam je:
– pakovanje posne testenine (široki čipkasti rezanci, ili po želji)

– maslinovo ulje

– suncokretovo ulje

– stari hleb

– so

– tahin (ili taan, susamov maslac, kog možete kupiti u svakoj zdravoj hrani.

Kupuje se u teglicama i odličan je i kao posni namaz za doručak ili večeru). A možete ga napraviti i sami.

Priprema:

Obarite testeninu u ključaloj vodi, sa malo soli i zejtina.
Skuvane i oceđene rezance, još dok su vrući, prelijte maslinovim uljem i blago proprženim mrvicama od hleba. U Hilandru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući, hleb nikad ne baca.

Pred serviranje, rezanci se preliju tahinom. Tako rezanci dobijaju ukus, ali i boju. To je grčki namaz i naša pravoslavna monaška braća ga koriste na Svetoj gori, shodno podneblju, a i postan je. Ako tahin, pak, pravite sami, evo kako to možete učiniti:


200 g susama malo propečete u tiganju sa debljim dnom (ali strogo vodite računa da ne zagori susam, jer tahin onda bude gorkog ukusa). Proprženi susam stavljate u blender, dodajete malo maslinovog ulja, posolite, pa blendirate i tako postepeno sa uljem i mešanjem, dok se ne zgusne dovoljno da bi lepo mogao da se razmazuje.



Izvor: Posna jela

Нема коментара

ranktrackr.net