Breaking News

Ako eksplodira uspavani rased Hikurangi, nestaće Novi Zeland a za njim i pola svetaNovi Zeland bi mogao biti na udaru razarajućeg cunamija i zemljotresa nakon buđenja uspavanog raseda, upozoravaju geolozi.

Dugo uspavani rased “Hikurangi” se nedavno ponovo pokrenuo i sada bi mogao izazvati smrtonosni zemljotres magnitude 9.0.

Naučnik GNS-a, Ursula Kohran, je rekla: “U suštini, moramo pomisliti na Japan 2011-te, jer ako bi se naša čitava ploča uzurpirala, to bi bio zemljotres magnitude 9.0“
Ovaj geolog tvrdi da se rased ponovo pokrenuo nakon smrtnosnog zemljotresa u Kaikouri 2016. godine.

Novi Zeland se nalazi duž raseda između australijske i pacifičke ploče, što ga čini podložnim za zemljotrese.

Zemljotres na granici bi mogao izazvati cunami uporediv sa užasnim talasom koji je ubio 16.000 ljudi u Japanu i izazvao nuklearnu krizu.

Zemljotres u Kaikouri, koji je ponovo aktivirao ovaj rased, uzeo je dva života kada je pogodio Novi Zeland, ali bi moglo biti mnogo gore, upozorila je Kohranova.
Epicentar zemljoresa bi mogao udariti više duž istočne obale i severna ostrva Novog Zelanda, i delove na jugu.
Cunamiji mogu dovesti do mnogo većih gubitaka nego sam zemljotres.
Kohranova je rekla: “Iz modela cunamija znamo da vreme putovanja može biti veoma kratko, oko sedam minuta do nekih delova južne Vairarapa obale“.
Razaranje 2016-te je bilo magnitude 7.6, kada se to dogodilo 14. novembra, odmah iza ponoći.
Ovo upozorenje je usledilo jer je vulkan Agung eruptirao i doveo do evakuacija na Baliju, koji se nalazi duž smrtonosnog “Vatrenog pojasa”.

Postoji više od 450 vulkana duž “Vatrenog pojasa” Pacifika koji je najaktivniji pojas zemljotresa na svetu.
Pojas, od 40.000 km, proteže se od Južne i Severne Amerike do Japana i Novog Zelanda sa druge strane okeana.
Vulkan “Agung” je najviši vulkan na ostrvu Bali – popularnoj destinaciji za medeni mesec u prostranom indonežanskom arhipelagu.
Webtribune.rs

Нема коментара

ranktrackr.net