Breaking News

Magično bilje carice Zoje



Početkom prošlog veka u biblioteci Firence pronađen je tajanstveni rukopis sa receptima drevnih eliksira i čudotvornih lekova. Ovaj srednjovekovni manuskript je izazvao pravu senzaciju: naučnici su došli do zaključka da je autorka knjige unuka ruskog kneza Vladimira Monomaha, vizantijska carica Zoja Evpraksija.


Dobrodeja je nadimak koji su joj dali Rusi. To je prevod sa grčkog njenog pravog imena – Evpraksija, ali u isto vreme i životni kredo prve ruske žene naučnice.

Evpraksija je rođena 1108. godine u porodici kneza Mstislava Vladimirovića (u čast oca ona se često potpisivala imenom Mstislavna). Još od malena pametnu kneginjicu je fascinirala magija travarstva. Evpraksija Dobrodeja je proučavala lekovito bilje u Kijevu u Pečerskoj lavri, koja je u to vreme bila slavna zbog legendarnih monaha lekara Antonja, Agapita i Pimena.

Sa samo 13 godina Evpraksija je postala nevesta Aleksija, Komnina, sina vizantijskog cara. Posle venčanja, ona je izabrala ime Zoja, što znači život.

Međutim, život mlade carice u Vizantiji nije bio lak. Dvorski lekari su odbili da leče Ruskinju i proglasili su je vračarom jer je bila mnogo veštija od njih u travarstvu.

O njenom nivou obrazovanja možemo suditi po manuskriptu „Melemi carice Zoje“ – prvoj medicinskoj knjizi u Evropi koju je napisala žena. Jedinstveni primerak traktata je bio nekim čudom sačuvan u biblioteci Firence, gde su ga pronašli ruski naučnici.

„Melemi carice Zoje“ do sada nisu bili objavljeni na srpskom jeziku. Specijalno za čitaoce „Ruskog travara“, mi smo preveli najzanimljive recepte iz ovog rukopisa starog skoro hiljadu godina.

SAVETI ZOJE DOBRODEJE:

* Ako te boli glava i suze TI oči, izgnječi aloe i šafran, pomešaj ih sa žumancetom i sirćetom. Utrljaj ovaj melem između očiju.

* Protiv bolesti pluća i iskašljavanja krvi veoma dobro sredstvo je seme mirođije. Isitni ga i uzimaj sa medom.

* Sirup od soka jabuke, dunje, nara, kiselog grožđa, kruške i ruže poboljšava rad jetre i srca, sprečava mučninu, povećava apetit i veseli dušu.

* Ako imaš kašalj – skuvaj kašu od ječma, dodaj med i beli biber i konzumiraj. Ili ispeci crni luk na žaru i uzimaj.

* Majoran pomaže kod bolesti bubrega, podstiče na mokrenje i zaustavlja grčeve u stomaku. Sok majorana takođe poboljšava vid.

* Za bolesnu jetru postoji čudotvoran lek. Stavi origano u lonac sa vodom i kuvaj dok ne ostane samo trećina napitka. Konzumiraj sa medom pa ćeš biti iznenađen rezultatom.

Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net