Breaking News

Trenutak za pamćenje: Spremite se za spektakl na nebu

Foto: Thinkstock

Meteorska kiša Geminida, koja će biti vidljiva iz svih zemalja sveta, biće pravi nebeski spektakl koji će večeras svemirska prostranstva ponuditi brojnim ljubiteljima ovakvih fenomena.

Reč je o godišnjem fenomenu meteorske kiše Geminida, koji su jedna od najspektakularnijih svemirskih predstava, a očekuje se da će ove godine predstava biti najbolja u istoriji, prenosi Si-En-En. 

"Pored meteorske kiše Perseida, ona koju proizvedu Geminidi biće sigurno najspektakularnija ove godine. A to neće pokvariti ni mesečeva svetlost", rekao je Bil Kuki, član odseka za meteore u Nasi. 

Geminidi su zanimljivi i sa stanovišta nauke, jer većinu meteorskih kiša uzrokoju komete, ali ova meteorska kiša proizvedena je zahvaljujući asteroidu 3200 Phaethon, čiji delovi svake godine u određeno vreme sagorevaju u Zemljinoj atmosferi. 

Navodi se kako će ovogodišnja meteorska predstava Geminida biti vidljiva od 19 sati u sredu 13. decembra, pa sve do ranog jutra 14. decembra, dok će najintenzivniji talas biti zabeležen oko četiri sata posle ponoći.


ranktrackr.net