Smesa za dekoraciju – fondan
Sastojci:
- 100gr meda
- 100gr margarina
- 1 želatin
- oko 1500gr šećera u prahu
Priprema:
Margarin i med pomešati pa staviti da provri. Čim provri skloniti. Želatin razmutiti u 60ml vode i mutiti dok se ne razbije sav. U posudu staviti oko 500gr prah šećera pa istresti želatin margarin i med,mešati kašikom ili mikserom,onim mutilicama za testo dok se ne dobije ujednačena smesa,onako gušća. Postepeno dodavati prah šećer i mesati,posle mesiti jer više neće biti mekano. Izvaditi na radnu površinu pa mesiti kao obično testo dodavajući šećer. Smesa je gotova kad više se ne lepi za ruke i površinu. da ne bude ni premekana ni pretvrda,kad je mekana onda se lepi a kad je pretvrda onda se drobi. Farbate je tako sto odvojite deo smese i sipate tečnu farbu za kolače. Ja sam za prvi put radila sa bojom u prahu pa sam videla da se ona tesko spaja,izaberite ipak tečne,dodajte još malo šećera i biće bolje. Obavezno posipajte šećer u prahu dok je rastanjujete,da se ne lepi za površinu. Smesa koja vam preostane umota se u kesu i ostavi na hladno,može da stoji do mesec dana. Ako se stvrdne možete da je premesite. ja sam malo pokvasila ruke pa premesila a to se radi jos i sa margarinom,ne otopljenim. Takodje tako se i lepi ako pravite cvetiće ili neke oblike. Morate da pazite jer se jako brzo suši,čim završite sa jednim delom odmah ostatak vraćajte u kesu. Od ove količine sasvim je dovoljno za jednu veliku tortu,dobije se 2kg smese,naravno sve se može korigovati. napraviti od pola mere.
Margarin i med pomešati pa staviti da provri. Čim provri skloniti. Želatin razmutiti u 60ml vode i mutiti dok se ne razbije sav. U posudu staviti oko 500gr prah šećera pa istresti želatin margarin i med,mešati kašikom ili mikserom,onim mutilicama za testo dok se ne dobije ujednačena smesa,onako gušća. Postepeno dodavati prah šećer i mesati,posle mesiti jer više neće biti mekano. Izvaditi na radnu površinu pa mesiti kao obično testo dodavajući šećer. Smesa je gotova kad više se ne lepi za ruke i površinu. da ne bude ni premekana ni pretvrda,kad je mekana onda se lepi a kad je pretvrda onda se drobi. Farbate je tako sto odvojite deo smese i sipate tečnu farbu za kolače. Ja sam za prvi put radila sa bojom u prahu pa sam videla da se ona tesko spaja,izaberite ipak tečne,dodajte još malo šećera i biće bolje. Obavezno posipajte šećer u prahu dok je rastanjujete,da se ne lepi za površinu. Smesa koja vam preostane umota se u kesu i ostavi na hladno,može da stoji do mesec dana. Ako se stvrdne možete da je premesite. ja sam malo pokvasila ruke pa premesila a to se radi jos i sa margarinom,ne otopljenim. Takodje tako se i lepi ako pravite cvetiće ili neke oblike. Morate da pazite jer se jako brzo suši,čim završite sa jednim delom odmah ostatak vraćajte u kesu. Od ove količine sasvim je dovoljno za jednu veliku tortu,dobije se 2kg smese,naravno sve se može korigovati. napraviti od pola mere.
http://brzikolaci.com/
Нема коментара