Kako se pravi česnica i šta valja staviti u nju
Postoji nekoliko različitih recepata za česnicu, a mi smo ovaj dobili od domaćice iz Valjeva. A saznali smo i još neke zanimljivosti u vezi sa božićnim običajima.
Domaćica Snežana Ješić iz Valjeva, na Kalenić pijaci u Beogradu prodaje badnjake. Posavetovala nas je da obavezno zapalimo barem jedan listić iz "buketa", kad već nemamo uslove u gradu da na granama badnjaka spremimo ručak za Božić.
Ona nam je, takođe, dala i recept za česnicu koja se pravi u njenom kraju:
Sastojci:
- pola litre vode
- pola kilograma brašna
- pola kockice kvasca rastopljenog u malo mlake vode
- šećer "na vrh" kašičice
- malo soli i ulja
- i novčić naravno!
Način pripreme:
Svi sastojci se dobro zamese, a voda se dodaje po potrebi.Testo se ostavi da naraste, a kasnije se ispeče u okruglom plehu na 180 stepeni Celzijusovih - oko 40 minuta.
Pre nego što se stavi u rernu, možete čačkalicom iscrtati šare po testu ili od još testa napraviti prigodne oblike.
Kako bi proverili da li je česnica gotova, zabodite viljušku ili nož u sredinu, ako na njima nema testa - gotova je!
Česnica može i ne mora da se ukrasi, a novčić je obavezan jer simbolizuje dar novorođenom Hristu, a onaj ko ga pronađe imaće sreće tokom cele godine.
Novčić domaćica ubaci u testo još u prvoj fazi mešenja, pre nego što nadođe. Takođe - nema nameštanja i pamćenja! Novčić treba da pripadne onome ko na njega "nabasa", a ne unuku kome baka krišom podmetne, na primer.
Osim novčića, u nekim krajevima ubacuje se i zrno pšenice, da sve napreduje, ili grančica drena, za zdravlje.
Česnica se jede se za vreme božićnog ručka, a ne seče se već se lomi rukama.
izvor : mondo
Нема коментара