Lubenice, dinje, jabuke i drugo voće i povrće se uz pomoć drevne tajlandske veštine rezbarenja pretvaraju u umetnička dela i nestvarne dekoracije. Ova veština zove se karving, a kod nas se još uvek mali broj ljudi bavi ovom vrstom ukrašavanja.
Karving je nastao u Aziji odnosno u Kini, pa se proširio na Tajland pre nekih 800 godina. Započet je u četrnaestom veku na jednom kraljevskom festivalu, na kome su se splavovi uređivali od lišća banana i cveća. Godine 1364. jedna od sluškinja kralja Hraruanga Nang Nopamara poželela je da stvori jedinstveni ukras za njen splav, izrezbarila je cvet od povrća, koristeći pravi cvet za uzor i pticu koju je stavila uz cvet. Sa rezbarijama je ukrasila splav koji se isticao od svih drugih splavova. Kralj Hraruang je bio impresioniran izgledom i lepotom rezbarenja, pa je odlučio da svaka žena treba da nauči ovu novu umetnost. Kinezi su na voću i povrću su rezbarili svoje vladare i junake, a Tajlanđani su krenuli da rade cveće i ptice od voća i povrća, otuda je Tajland bio raskrsnica za ovu umetnost, da to dalje krene u svet. Godine 1932. na Tajlandu se karving uvodi u osnovne škole, gde učenici od jedanaeste godine pa nadalje izučavaju ovu tehniku - Karving Art. Sredinom devedesetih godina ova tehnika je preneta i na ostale kontinente i počela ekspanzivno da se razvija.
izvor: super zena
KARVING umetnička dela i nestvarne dekoracije
Reviewed by Unknown
on
16:45:00
Rating: 5
Нема коментара