Recepti – KARFIOL
Karfiol, po sastavu visokovredna ukusna kupusnjača i u kulinarstvu ima široku primenu, sveža, pripremljena kao glavno jelo ili prilog a i konzervisana. Zbog visokog procenta celuloze je nešto teže svarljiv, pa nije odgovarajući izbor za ljude osetljivog stomaka.
Salata od karfiola
500 g karfiola
3 dl gustog jogurta
1 dl niskokaloričnog majoneza
20 g smeđeg šećera
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica senfa
mala glavica crnog luka
50 g prepečenih semenki suncokreta
Umutite dobro jogurt, majonez, šećer, sirće i senf. Karfiol kratko prokuvajte u slanoj vodi i ocedite, pa pomešajte s lukom i semenkama. Prelijte kremom, sve lepo izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Pre serviranja dekorišite lukom i semenkama.
mala glavica crnog luka
50 g prepečenih semenki suncokreta
Umutite dobro jogurt, majonez, šećer, sirće i senf. Karfiol kratko prokuvajte u slanoj vodi i ocedite, pa pomešajte s lukom i semenkama. Prelijte kremom, sve lepo izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Pre serviranja dekorišite lukom i semenkama.
Karfiol sa belim lukom i susamom
1 glavica karfiola
1 kašika pečenog susama
1 kašika maslinovog ulja
malo aleve paprike
2 čena belog luka
sveže mleven biber
so
Iscepkajte karfiol na cvetiće, skuvajte ga u posoljenoj vodi i ocedite.
Zagrejte ulje u velikom teflonskom tiganju, izdinstajte beli luk, dodajte karfiol i susam, promešajte i pržite oko 1 minut. Pospite alevom paprikom i biberom.
Varivo od lišća karfiola
1 kg lišća karfiola
20 g maslaca
40 g suvih pšeničnih klica
2 dl pavlake za kuvanje
so, biber
Skuvajte lišće karfiola u posoljenoj vodi, ocedite i isecite na tračice. Zagrejte maslac, dodajte pšenične klice i lišće, pa prodinstajte desetak minuta. Začinite, zalijte pavlakom i po potrebi nalijte malo vode u kojoj se kuvalo lišće da dobijete željenu gustinu. Ovom jelu možete da dodate i iseckano lišće peršuna, celera, sremuša ili rukole.
Izvor: vitki kuvar
Нема коментара