Tart sa višnjama
Sastojci:
za koru
300 g brašna
1/2 ravne kašičice soli
150 g hladnog putera
100 g prah šećera
1 malo jaje
za krem
250 ml mleka
2 žumanca
40 g gustina (ili jedna kesica puding praha od vanile, ako vam je lakše)
3 kesice vanilin šećera
100 g šećera
50 g omekšalog putera
za voćni sloj
300 g očišćenih višanja (jedno pakovanje Frikom smrznutih višanja)
100 g šećera
5 g želatina (pola kesice)
Postupak:
1. Prvo pripremiti višnje. 300 g zamrznutih ili svežih očišćenih višanja pomešati sa 100 g šećera. Ako su sveže i jedre malo ih varjačom zgnjeckati. Zagrejati do vrenja, i ostaviti da puštaju sok.
2. Pripremiti testo. U posudi za mešenje pomešati brašno i so, dodati hladan puter isečen na kockice, pa prstima utrljati brašno u puter, da kockice nestanu i cela smesa postane mrvičasta. Dodati prah šećer i jaje blago razmućeno viljuškom, formirati kompaktno testo bez mnogo mešenja, prvo varjačom, pa rukama. Testo oblikovati u kuglu, staviti u kesu i spljoštiti, da se dobije deblji disk. Ostaviti u frižideru jedan sat.
3. Pripremiti fil. U jednoj šerpi žicom razmutiti 2 žumanca, 50 ml mleka i gustin. U drugoj zagrejati 200 ml mleka sa 100 g šećera i 3 kesice vanilin šećera, do vrenja. Sipati preko smese u prvoj šerpi, vratiti na tihu vatru, kuvati uz neprestano mešanje žicom dok ne počne stezanje, pa još minut ili dva. Površinu fila obložiti plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi.
4. Dovršiti koru. Ohlađeno testo iz frižidera prebaciti na komad papira za pečenje i razvaljati u krug prečnika dovoljnog da pokrije dno i ivice kalupa od 25 cm. Uz pomoć papira preneti testo na pleh, utisnuti ga lepo uz ivice i polako skinuti papir. Eventualne viškove koji prelaze ivice kalupa odseći nožem. Testo izbockati viljuškom i peći oko 20-25 minuta na 180°C. Ja sam koru malo prepekla, a vi nemojte :)
5. Dovršiti fil. Smesu koja se ohladila na sobnu temperaturu, ili je tek malo mlaka, prvo razmutiti mikserom, pa dodati omekšali puter i zajedno dobro umutiti, da se sve fino sjedini i krem postane gladak.
6. Pečenu koru prebaciti na tacnu. Nafilovati koru, poravnati fil koliko god je moguće.
7. Želatin (5 g) sipati u manje lonče, preliti sa dve supene kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri. Zatim ga zagrevati na tihoj vatri da postane tečan i da se sva zrnca želatina istope. Uliti otopljen želatin u višnje, koje su do sada već dobro pustile sok, promešati. Kašikom polako sipati preko krema, raspoređujući višnje ravnomerno po celoj površini. Ostaviti u frižideru, da se sok želira i tart rashladi.
Izvor:mamajacooks
Нема коментара