Palačinke u šatou
Kućna poslastica koja je uvek rešenje za sve zahteve najmlađih, za veče sa društvom ili pripremu u „poslednji čas“, u restoranima poznate od domaćih preko francuskih do američkih verzija, nastale su još u antičko doba.
Stari Rimljani su ih zvali Alita Dolcia („nešto slatko”), a zapravo su bile mešavina palačinki, omleta i pogačica u slatkoj (voće, lešnici, med) ili slanoj (sir, riba, meso) izvedbi. Palačinke kakve danas znamo navodno je (o)smislio kuvar pape Gelazija kad je u petom veku u Vatikan u jednom danu došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane za sve, a na raspolaganju su bili samo brašno i jaja.
Recept za palačinke u šatou
Sastojci za testo: 150 grama brašna, 4 jajeta, pola litra mleka, 100 grama istopljenog maslaca, pola kašičice maslinovog ulja. Šećer i mleveni orasi za punjenje.
Sastojci za šato: 1-2 žumanca, 2 kašike šećera, 1 vanillin šećer, 1 dcl belog vina
Sastojci za šato: 1-2 žumanca, 2 kašike šećera, 1 vanillin šećer, 1 dcl belog vina
Pripremiti smesu za palačinke i ispeći ih. Palačinke napuniti mlevenim orasima i šećerom. Smesu za šato ulupati na pari dok se ne dobije fina masa. Palačinke složiti u trougao i preliti ih šatoom.
Izvor:http://www.hrana-pice-price.com/
Нема коментара