Čokoladni Savarin
Kolač Savarin je svoj naziv dobio po čuvenom piscu Brillat – Savarin iz 18. veka. A sam kolač je varijacija poljskog kolača baba, koji je u Francusku doneo Stanislav Leščinski, prognani poljski kralj.
Sastojci:
- 50g mleka
- 10g svežeg kvasca
- 180g brašna za kolače
- 35g kakaoa
- 3 jaja
- 50g butera
- 20g šećera
- 5g soli
Krema od jogurta:
- 420g jogurta
- 270g pavlake za mućenje
- 65g šećera
- 6g želatina u listićima
- 200g kandiranih trešanja/višanja u sirupu
Priprema: Izmešati kvasac sa mlekom i dve kašike brašna. Ostaviti da nadođe. Pomešati sa ostatkom brašna i kakaoom. Ostaviti da udvostruči volumen. Varjačom umešati jedno po jedno jaje da bi se dobila ujednačena masa. Dodati otopljeni buter, šećer i so. Ostaviti poklopljeno na sobnoj temperaturi 30 minuta. Nasuti u kalupe za Savarin i ostaviti dodatnih 30 minuta da odstoji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180ºC oko 15 minuta.
Priprema krema: Potopiti želatin u hladnu vodu. Podgrejati pavlaku sa šećerom dok se ne otopi. Ukloniti sa vatre i dodati oceđeni želatin i jogurt. Dobro izmešati. Kada se Savarini ohlade izvaditi ih iz kalupa i napuniti masom od jogurta. Dekorisati trešnjama
Izvor:http://www.hrana-pice-price.com/
Нема коментара