Torta sa lešnjacima i jabukama
Moja iskrena preporuka da se ova torta treba raditi sa orasima i sto kiselijim jabukama,ja sam je radila sa ljesnjacima ,ukusno je ali nije me posebno dojmilo,ljesnjake vidim sa cokoladom i nekako najljepsi su mi u Bomba torti,ona mi ne bi bila bomba bez ljesnjaka…!!!!
Sastojci za biskvit:
Krema:
Fil od jabuka:
Možete od preostalih bjelanjaka napraviti bijeli kremu kao šampitu ili od 500 ml vrhnja za šlag ako vam se neda mutiti bjelanjke.
Način pripreme:
Popržiti lješnjake i samljeti ih.
Namočiti griz u soku narandže.
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati mljevene lješnjake, te namočeni griz.
Bjelanjke umutiti u snijeg , te ručno umiješati u smjesu.
Staviti peći u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje, 20-25 min na 160.
Za kremu skuhati mlijeko, umutiti žumanjke sa šećerom i dodati brašno(ili puding od vanilije). Kratko kuhati dok se ne zgusne.
Jabuke očistiti i sitno izribati, staviti dinstati sa 2 vanilije šećer,jabuke neka budu kiselije.
Za bijelu kremu možete umutiti 500 ml vrhnja za šlag ili od preostalih bjelanjaka .
Bjelanjke umutiti, 300 grama šećera sa malo vode samo da šećer upije vodu skuhati agdu-zaljev,kad se pretvori u mjehuriće lagano je dodavati u umućene bjelanjke i mutiti dok lopatice ne podju ostavljati duboki trag u snijegu.
Na biskvit staviti jabuke,zatim žutu kremu pa na nju bijelu kremu.
Namočiti griz u soku narandže.
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati mljevene lješnjake, te namočeni griz.
Bjelanjke umutiti u snijeg , te ručno umiješati u smjesu.
Staviti peći u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje, 20-25 min na 160.
Za kremu skuhati mlijeko, umutiti žumanjke sa šećerom i dodati brašno(ili puding od vanilije). Kratko kuhati dok se ne zgusne.
Jabuke očistiti i sitno izribati, staviti dinstati sa 2 vanilije šećer,jabuke neka budu kiselije.
Za bijelu kremu možete umutiti 500 ml vrhnja za šlag ili od preostalih bjelanjaka .
Bjelanjke umutiti, 300 grama šećera sa malo vode samo da šećer upije vodu skuhati agdu-zaljev,kad se pretvori u mjehuriće lagano je dodavati u umućene bjelanjke i mutiti dok lopatice ne podju ostavljati duboki trag u snijegu.
Na biskvit staviti jabuke,zatim žutu kremu pa na nju bijelu kremu.
Izvor:http://tortekolaci.com/
Нема коментара