Breaking News

Torta sa lešnjacima i jabukama

Sastojci i priprema:Torta od lješnjaka i jabuka Torta sa lješnjacima i jabukama
Moja iskrena preporuka da se ova torta treba raditi sa orasima i sto kiselijim jabukama,ja sam je radila sa ljesnjacima ,ukusno je ali nije me posebno dojmilo,ljesnjake vidim sa cokoladom i nekako najljepsi su mi u Bomba torti,ona mi ne bi bila bomba bez ljesnjaka…!!!!
Sastojci za biskvit:
  • 100 grama mljevenih oraha(ili badema ili prženih lješnjaka)
  • 100 grama smedjeg šećera
  • 3 jaja
  • 3 velike kašike griza namočenog u sok 1 narandže
Krema:
  • 4 žumanjka
  • 100 grama šećera
  • 70 grama brašna
  • 0,5 l mlijeka
Fil od jabuka:
  • 5-6 većih jabuka (oko 750 g naribanih )
  • 2 vanilije šećer
Bijela krema:
  • 4 bjelanjka
  • 300 grama šećera
Možete od preostalih bjelanjaka napraviti bijeli kremu kao šampitu ili od 500 ml vrhnja za šlag ako vam se neda mutiti bjelanjke.
Način pripreme:
Popržiti lješnjake i samljeti ih.
Namočiti griz u soku narandže.
Žumanjke umutiti sa šećerom, dodati mljevene lješnjake, te namočeni griz.
Bjelanjke umutiti u snijeg , te ručno umiješati u smjesu.
Staviti peći u okruglom kalupu obloženom papirom za pečenje, 20-25 min na 160.
Za kremu skuhati mlijeko, umutiti žumanjke sa šećerom i dodati brašno(ili puding od vanilije). Kratko kuhati dok se ne zgusne.
Jabuke očistiti i sitno izribati, staviti dinstati sa 2 vanilije šećer,jabuke neka budu kiselije.
Za bijelu kremu možete umutiti 500 ml vrhnja za šlag ili od preostalih bjelanjaka .
Bjelanjke umutiti, 300 grama šećera sa malo vode samo da šećer upije vodu skuhati agdu-zaljev,kad se pretvori u mjehuriće lagano je dodavati u umućene bjelanjke i mutiti dok lopatice ne podju ostavljati duboki trag u snijegu.
Na biskvit staviti jabuke,zatim žutu kremu pa na nju bijelu kremu.
Izvor:http://tortekolaci.com/

Нема коментара

ranktrackr.net