Breaking News

Mafini se lako prave, a svi ih vole

Od banana i pahuljica; sa žitaricama i brusnicama; voćni kolačići; bundeva, šargarepa i kakao; na mediteranski način


OD BANANA I PAHULjICA
Za 12 mafina potrebno je - Za fil: 60 g ovsenih pahuljica, 2 kašike smeđeg šećera, 2 kašike rastopljenog putera. Za mafine: 250 g brašna , 320 g ovsenih pahuljica za brzo kuvanje, 60 g smeđeg šećera, pola kašike praška za pecivo, 1 kašičica sode bikarbone, 1 jaje, 500 g banana izgnječenih u pire, 60 g putera.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite masnim papirom pleh sa 12 udubljenja (kalupa) za mafine. U manjoj činiji pomešajte sastojke za fil (60 g ovsenih pahuljica, 2 kašike šećera i 2 kašike putera) i ostavite po strani. U drugoj, većoj posudi pomešajte brašno sa ovsenim pahuljicama, šećerom, praškom za pecivom i sodom bikarbonom. U trećoj činiji umutite jaja, puter i izgnječene banane dok ne dobijete kašastu smesu. Potom spojite vlažne i suve sastojke (iz druge i treće činije), dobro izmešajte dok smesa ne postane homogena i potom rasporedite u kalupe za mafine. Dodajte po kašiku fila i pecite 20-25 minuta.

SA ŽITARICAMA I BRUSNICAMA
Za 12 mafina potrebno je: 180 g integralnog pšeničnog brašna, 130 g običnog brašna, 180 g ovsenih pahuljica, 250 g mekinja, 150 g smeđeg šećera, 100 g suvih brusnica, pola kašike sode bikarbone, pola kašičice cimeta, 2,5 dl jogurta, 0,6 dl ulja, 0,8 dl vode, 1 jaje. 
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite 12 kalupa za mafine masnim papirom i premažite uljem. U činiji pomešajte integralno i obično brašno, ovsene pahuljice, mekinje, šećer, brusnice, sodu bikarbonu i cimet. U drugoj činiji umutite jaje, jogurt, ulje i vodu, pa spojite sa mešavinom brašna i žitarica. Pažljivo izmešajte drvenom kašikom dok smesa ne postane homogena, pa sipajte u kalupove za mafine. Pecite 20-25 minuta. Gotove mafine izvadite iz pleha i ostavite da se ohlade na rešetkastoj površini.

VOĆNI KOLAČIĆI
Za 12 mafina potrebno je: 380 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 4 jajeta, 150 g šećera, 1 kašičica vanile, 130 g putera, 250 g borovnica. Za koru: 130 g brašna, 80 g smeđeg šećera, 60 g putera, 30 g suvih, seckanih borovnica. 
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji umesite sastojke za koru (130 g brašna, 80 g šećera, 60 g putera i 30 g suvih borovnica) i ostavite po strani. U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo. U trećoj činiji umutite jaja sa šećerom, vanilom i omekšalim puterom. Potom dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, pa pažljivo umešajte borovnice. Sve dobro izmešajte i rasporedite u 12 kalupa za mafine obloženih masnim papirom. Razvucite koru na radnoj površini, isecite 12 krugova i dodajte u svaki kalup po jedan kolut testa. Pecite 25-30 minuta.

BUNDEVA, ŠARGAREPA I KAKAO
Za 18 mafina potrebno je: 430 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 250 g šećera, 2 kašike kakao praha, 250 g rendane bundeve, 250 g rendane šargarepe, 2 jajeta, 60 g putera, 1,6 dl mleka, 1 kašičica vanile.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite 18 manjih kalupova za mafine masnim papirom. U činiji pomešajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer, kakao), pa umešajte bundevu i šargarepe. U drugoj posudi umutite jaja, puter, mleko i vanilu, pa postepeno sjedinite sa ostalim sastojcima. Dobro izmešajte, rasporedite u kalupove i pecite 25-30 minuta. Gotove mafine malo ohladite. Po želji, ukrasite nekim prelivom.
NA MEDITERANSKI NAČIN
Za 12 mafina potrebno je: 250 g običnog brašna, 250 g integralnog brašna, 4 kašičice praška za pecivo, 60 g putera, 130 g smeđeg šećera, 2 jajeta, 2,5 dl mleka, 380 g svežih ili smrznutih borovnica, 2 kašike kandirane narandžine kore. 
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Obložite kalupove masnim papirom. U činiji pomešajte obični i integralno brašno i prašak za pecivo. U drugoj posudi, mikserom penasto umutite puter i šećer. Potom dodajte jaja, mutite dok smesa ne postane homogena, pa postepeno dolijte mleko. Zatim dodajte mešavinu brašna i praška za pecivo i mešajte drvenom kašikom dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju umešajte borovnice i kandiranu narandžinu koru, promešajte i rasporedite u kalupove. Pacite 20-25 minuta. Pečene mafine izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade na rešetkastoj površini.

Izvor:http://www.novosti.rs/


Нема коментара

ranktrackr.net