Breaking News

83 DANA U MINUT I PO: Najveći teleskop na svetu moći će da posmatra ekstremno udaljene objekte

Osamnaesti segment glavnog ogledala teleskopa Džejms Veb konačno je instaliran, a svemirska agencija NASA je nedavno objavila ubrzani snimak u kome je prikazan ovaj celokupni proces.
Između 11. novembra 2015. i 1. februara 2016, fotograf Kris Gan i producent Majkl Mekler fotografisali su proces svakih 30 sekundi tokom 83 dana rada, koliko je izgradnja trajala.
Šestougaoni segmenti prečnika od oko 130 centimetara pojedinačno teže blizu 40 kilograma. A kada se nađu u orbiti, segmenti će zajedno funkcionisati kao jedinstveno ogledalo prečnika 6,5 metara.
Ipak, najveći deo teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će služiti kao "čuvar" instrumenata uz dodatnu zaštitu od solarne radijacije.
Uskoro će početi instalacija i drugih optičkih komponenti, ali i testiranja koja bi  trebalo da osiguraju sigurno lansiranje koje je zakazano za 2018. godinu.
Jednom kada se nađe u orbiti, Džejms Veb će zameniti teleskop Habl. Njegova snaga će se ogledati u tome što će moći da posmatra ekstremno udaljene objekte u svemiru, formiranje galaksija, prve zvezde, kao i atmosfere egzoplaneta u potrazi za eventualnim životom.
Džejms Veb je zajednički projekat NASA, Evropske svemirske agencije (ESA) i Kanadske svemirske agencije.

(kurir)

Нема коментара

ranktrackr.net