Bokvica protiv kašlja
Tokom 16. i 17 . veka bokvica se u Evropi koristila za lečenje gotovo svih bolesti, od ugriza pasa, preko čireva pa sve do povišene temperature i gripe. Glavne komponente bokvice su iridoid glukoza i tanini za koje se veruje da ublažavaju iritacije te neutrališu štetne organizme. U današnje vreme bokvica je još uvek sastavni deo narodne medicine. Na našim prostorima koristi se za lečenje bolesti respiratornog trakta, urogenitalne infekcije, bolesti gastrointestinalnog trakta, probleme sa kožom i reumatizam Zbog svoje duge tradicije korišćenja u medicinske svrhe bokvica je bila predmet i mnogih istraživanja pa se ona sada najviše koristi i pokazala se najdelotvornijom za zdravlje gornjeg respiratornog trakta. Ona je sastavni deo mnogih lekova za kašalj i veruje se da se spas za kašalj krije u listu bokvice.
Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…
Bokvica je dobar lek za lečenje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza…
Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.
Specifičnog oporog ukusa i aromatičnog mirisa, ova biljka je najkorisnija kada se jede sveža u salati, iako neka od važnih svojstava neće izgubiti i kada je dodatak kuvanim jelima.
(Večernje novosti)
Нема коментара