Breaking News

Imate ispucale, suve ili blede usne? Obratite pažnju jer usne mogu ukazivati i na oboljenja!

Omiljeni karmin možda je vaš zaštitni znak, ali kada ga skinete usne vam mogu nagovestiti i neke zdravstvene probleme. Ispucale usne, bleda boja ili oticanje su samo neki od znakova, a mi vam otkrivamo koji su bezopasni, a na koje treba da obratite pažnju.

1. SUVE I ISPUCALE USNE


Ovo je znak da ste najverovatnije dehidrirali i zato umesto da besomučno nanosite dodatne slojeve balzama za usne, sipajte sebi čašu vode i rešite problem iznutra.

Ako imate nagon da ližete usne, uzdržite se od toga jer će ih to još više isušiti. Ako povećani unos vode ne pomogne, probajte sa pilingom i dodatnom negom.
2. ISPUCALE NA IVICAMA

Ako su vam ivice usana ispucale to može da znači da imate gljivičnu infekciju. Verovatno balite u snu pa se bakterije skupljaju oko vaših usta i izazivaju infekciju. Ali ne brinite, ovaj problem se rešava lako. Posetite vašeg lekara ili dermatologa i on će vam prepisati lek protiv gljivica.

3. PROMENA BOJE

Skriveni problemi idu od onih bezopasnih (jeli ste lizalicu u boji) do ozbiljnih (bolesna jetra). Ako se boja duže vreme ne vraća na staro ili ako je prate drugi simptomi, posetite doktora. Promenu boje usana može izazvati i pušenje i eto još jednog razloga da se rešite ove ružne navike.

4. OTEKLE USNE
Ako vas neko nije iz sve snage udario u predeo usana, onda budite sigurni da imate alergijsku reakciju. Ako vam je otekao jezik, usne vam gore ili vas svrbi grlo, odmah potražite pomoć lekara jer su velike šanse da imate ozbiljnu reakciju na nešto što ste pojeli ili sa čime ste bili u kontaktu.

5. BLEDE USNE
Sklanjanje od sunca može da uzrokuje bledilo usana pa iskoristite ovo kao izgovor da više vremena provodite na suncu, naravno, ne preskačite zaštitni faktor. Ako primetite bledilo i na drugim delovima tela, treba da se obratite lekaru, uradite testove i proverite da li imate anemiju ili neko ozbiljnije oboljenje.

6. OSETLJIVOST USANA


Da li su vam usne osetljive na dodir i intenzivnije roze boje na ivicama? Ako je ovo slučaj, osetljivost se može javiti usled alergijske reakcije, a jaka boja usana znači da ste alergični na nešto poput karmina ili paste za zube, što ne predstavlja posebnu opasnost. Pratite pojavljivanje iritacija i prekinite da koristite proizvod koji ste primetili da vam smeta.

7. HERPES
Dobijanje herpesa uzrokuje virus, ali ne brinite ovo oboljenje se danas lako i efikasno rešava. Obično prvo osetite golicanje, a onda se pojave ranice na usnama. Kada primetite taj osećaj, nanesite lek koji vam je prepisao doktor i izbegavajte preterano izalaganje suncu jer je ono u većini slučajeva uzrok. I još jedan podsetnik – uvek nosite zaštitni faktor, čak i u hladnijim danima.

PA, KAKO UOPŠTE NAŠE USNE TREBA DA IZGLEDAJU?

Sa toliko potencijalnih negativnih simptoma, teško je proceniti šta je normalno. U suštini, usne treba da budu roze boje, nežne i meke, a ako su vaše usne baš ovakve, trudite se da ih održite takvima. Pijte dosta vode, koristite balzame i uvek posetite doktora ako imate neki problem koji za nekoliko dana ne prođe.

Izvor:http://zena.blic.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net