Paprikaš od šarana
Sastojci:
2,5 kg tovljenog šarana
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
60 g celera
1 paštrnak
3 dl soka od paradajza
1,5 dl belog vina
1 kašika mlevene slatke paprike
3 čena belog luka
biber, ulje
1 kašičica mlevene ljute paprike
2,5 kg tovljenog šarana
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
60 g celera
1 paštrnak
3 dl soka od paradajza
1,5 dl belog vina
1 kašika mlevene slatke paprike
3 čena belog luka
biber, ulje
1 kašičica mlevene ljute paprike
Priprema:
1. Šarana najpre uzdužno zaseći i izvaditi mu utrobu, a potom ga očistiti od krljušti i poprečno zaseći ispod glave.
2. Zatim šarana uzdužno zaseći od glave do repa. Oštrim nožem meso pažljivo odvojiti od kostiju. Na isti način isfiletirati i drugu stranu ribe.
4. Filetirano meso iseći na krupnije pravougaonike, a potom ih poprečno zaseći do kožice na svaka 2 mm. Svaki komad mesa uzdužno preseći po sredini pa iseći na manje pravougaonike, a zatim i njih ponovo zaseći u suprotnom smeru takođe na svaka 2 mm da bi se dobio izgled mreže. Ovakvim načinom obrade manje kosti će se sitno iseckati i rastopiti tokom kuvanja.
5. Crni luk iseći na kockice, a beli luk ispasirati. Šargarepu, celer, koren peršuna i paštrnak očistiti i izrendati na krupno rende. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a potom dodati šargarepu, paštrnak, peršun i celer, začiniti po ukusu i kratko propržiti uz neprestano mešanje. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.
6. Dinstano povrće zajedno sa malo tečnosti izmiksati u blenderu pa vratiti u šerpu.
7. Posebno sjediniti sok od paradajza, belo vino, mlevenu ljutu i slatku papriku te dodati u smesu od povrća. Sipati 2 l vode i ostaviti da proključa.
8. Nakon toga dodati filetirane kockice šarana i nastaviti sa kuvanjem još 20 min.
1. Šarana najpre uzdužno zaseći i izvaditi mu utrobu, a potom ga očistiti od krljušti i poprečno zaseći ispod glave.
2. Zatim šarana uzdužno zaseći od glave do repa. Oštrim nožem meso pažljivo odvojiti od kostiju. Na isti način isfiletirati i drugu stranu ribe.
4. Filetirano meso iseći na krupnije pravougaonike, a potom ih poprečno zaseći do kožice na svaka 2 mm. Svaki komad mesa uzdužno preseći po sredini pa iseći na manje pravougaonike, a zatim i njih ponovo zaseći u suprotnom smeru takođe na svaka 2 mm da bi se dobio izgled mreže. Ovakvim načinom obrade manje kosti će se sitno iseckati i rastopiti tokom kuvanja.
5. Crni luk iseći na kockice, a beli luk ispasirati. Šargarepu, celer, koren peršuna i paštrnak očistiti i izrendati na krupno rende. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a potom dodati šargarepu, paštrnak, peršun i celer, začiniti po ukusu i kratko propržiti uz neprestano mešanje. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.
6. Dinstano povrće zajedno sa malo tečnosti izmiksati u blenderu pa vratiti u šerpu.
7. Posebno sjediniti sok od paradajza, belo vino, mlevenu ljutu i slatku papriku te dodati u smesu od povrća. Sipati 2 l vode i ostaviti da proključa.
8. Nakon toga dodati filetirane kockice šarana i nastaviti sa kuvanjem još 20 min.
Izvor:http:.posaljirecept.rs/
Нема коментара