Breaking News

Saznajte šta je hrono ishrana

Smršajte i hranite se zdravije
Smršajte i hranite se zdravije, Foto: Profimedia
A zašto je to bitno? Svaki put kada pojedete nešto, bez obzira da li je u pitanju ozbiljan obrok ili nekoliko grickalica, vi pokrenete pankreas i insulin. A insulin podstiče lipogenezu, odnosno skladištenje masti. Tek kada insulin počne da se povlači, a to ume da bude i kroz tri sata, kreče lipoliza, odnosno oslobađanje masti.
Znam da ovo zvuči komplikovano, ali to je bio jedini razlog zašto sam se ja zainteresovala za ovaj način ishrane. I zato se trudim da držim neki pravilan razmak između obroka, iako nikad ne gledam na sat. I ne grickam između obroka. Ne samo da ne bi narušila ove procese, već zato što sam grickalice izbacila iz ishrane. Ako imam potrebu za još jednim obrokom, zbog dužine dana ili napora, ja ubacim užinu, koja je u najvećoj meri zdrava. Shvatila sam da su mi bademi i lešnici najdraža "poslastica".
Otac hrono ishrane je francuski lekar Alain Delabo i promovisao je još pre 30 godina. I od tada se primenjuje ovo opšte pravilo koje je vezano za satnicu. Mada je njegov sistem ishrane, koji i dan danas primenjuje, samo sa bekim izmenama, ipak različit od ovoga što se promoviše u Srbiji.
Hrono ishranu je kod nas "donela" dr Ana Gifing. I ona je za poslednjih nekoliko godina uvela određene izmene. Najveća izmena je u uvođenju takozvanog restriktivnog perioda.
Dok su osnovna pravila hrono ishrane režim koji bi trebalo pratiti celog života, restrikcija je neka vrsta dijetalnog sistema u kojem se brže skidaju kilogrami. Ona podrazumeva da se iz ishrane izbacuje skrobno povrće, voće i bilo koji oblik slatkiša.
Za doručak se jedu sporogoreći ugljeni hidrati, masti i proteini. Mada to pravilo važi i za vanrestriktivni period. Za ručak se jede jači protein sa neskrobnim povrćem. Za večeru se jede lakši protein sa zelenim ili belim povrćem. I užine u tom periodu nema.
Van restrikcije možete da jedete skoro sve. U hrono ishrani su jedino zabranjeni: mleko, jogurt, belo brašno, klasičan šećer i transmasti.
Druga veća izmena koja je uneta u ovu srpsku verziji hrono ishrane jeste takozvana kombinovana ishrana, odnosno za ručak ne bi trebalo da mešate ugljene hidrate i proteine.
Za večeru se ugljeni hidrati uopšte ne podrazumevaju.
alo

Нема коментара

ranktrackr.net