Ishranom protiv visokog pritiska
Terapija hipertenzije lekovima je doživotna i zato se pre početka terapije preporučuje detaljno ispitivanje i pokušaj regulacije pritiska ishranom. Danas se smatra da je ishrana najvažniji način borbe protiv povišenog krvnog pritiska, bilo da se koriste samo namirnice koje snižavaju pritisak (kao što je npr. celer), bilo u kombinaciji sa lekovima.
Namirnice koje snižavaju krvni pritisak:
CelerU njemu je pronađena aktivna supstanca koja snižava krvni pritisak u veoma visokoj koncentraciji.
Dokazano je da ta materija smanjuje koncentraciju hormona stresa koji sužava krvne sudove, pa se celer preporučuje osobama kod kojih je uzrok povišenog krvnog pritiska psihički stres.
Potrebno je uzimati dnevno oko 2 celera srednje veličine ili sok od njih tokom više nedelja. Ujedno je dokazano i da celer snižava povišeni holesterol u krvi.
Beli lukUtiče na opuštanje mišića krvnih sudova (tako se smanjuje periferni otpor). Uzima se do 3 čena dnevno, efikasniji je sirov.
Voće i povrćeBiljna vlakna, posebno iz voća, imaju dejstvo na snižavanje povišenog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da prelazak na vegetarijansku ishranu snižava krvni pritisak
Masna ribaSmatra se da su značajan faktor regulisanja krvnog pritiska omega 3 masne kiseline u ribljem ulju. 100g sveže atlanske skuše, 100g konzervisanog crvenog lososa ili 200g konzervisane sardine koje su ispitanici svakodnevno konzumirali tokom 3 meseca dovelo je u jednom ispitivanju do regulisanja krvnog pritiska bez lekova.
Potrebno je najmanje 3 obroka nedeljno da bi se regulisao pritisak
Potrebno je najmanje 3 obroka nedeljno da bi se regulisao pritisak
Vitamin C
Nedostatak ovog vitamina može da dovede do povišenja krvnog pritiska, zato se savetuje njegovo uzimanje u tabletama ukoliko se ne unosi putem voća i povrća.
Nedostatak ovog vitamina može da dovede do povišenja krvnog pritiska, zato se savetuje njegovo uzimanje u tabletama ukoliko se ne unosi putem voća i povrća.
Kalijum
Dokazano je da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Ima ga u voću i povrću i morskim plodovima.
Dokazano je da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Ima ga u voću i povrću i morskim plodovima.
KalcijumSnižava krvni pritisak. Neki istraživači smatraju da je povišen pritisak pre posledica nedostatka kalcijuma nego viška natrijuma (soli). Ima ga u lisnatom povrću (kelj, brokoli, raštan), mleku i mlečnim proizvodima.
Maslinovo ulje:
Korišćenje maslinovog ulja snižava krvni pritisak. U većim količinama snižava krvni pritisak i kod ljudi koji imaju normalan pritisak.
Korišćenje maslinovog ulja snižava krvni pritisak. U većim količinama snižava krvni pritisak i kod ljudi koji imaju normalan pritisak.
O čemu još voditi računa
Manje soliti jela, izbegavati industrijski prerađenu hranu
Ograničiti unos alkohola, posebno unošenje većih količina
Kod gojaznih, obavezno je regulisanje telesne težine uz obavezne telesne aktivnosti
Ograničiti unos alkohola, posebno unošenje većih količina
Kod gojaznih, obavezno je regulisanje telesne težine uz obavezne telesne aktivnosti
izvor: zdravahrana.com/Dr Draga Ždrnja
Нема коментара