Breaking News

Ovo su namirnice koje najčešće pruzrokuju alergijske reakcije

Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mleko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod dece jajima, mlekom, sojom i brašnom.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Kod bolesnika alergičnih na polen breze česta je alergija na jabuku, sirovi krompir, mrkvu, celer, grašak, kivi.
Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Reakcije na aditive u hrani javljaju se u oko 1% djece i u 0,01 – 0,23% odraslih.
Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nestandardizovanih testova ređe dokazuju. Neke od tih supstanci su: natrijum benzoat, boja tartrazin (žuto obojeni napitci, slatkiši i sl.), zasladjič aspartam. O ovome smo već pisali na sajtu: Aditivi u ishrani i astma.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Druga hrana koja sadrži alergene
Bilo koja hrana može uzrokovati alergijske reakcije. Sve više raste broj slučajeva alergija na: meso (govedinu, teletinu, jagnjetinu, piletinu i konjetinu)žitarice (pirinač koji se inače koristi kao hrana za alergičare)povrće (blitvu, celer, šargarepu i peršin) i voće (kajsije, breskve, lubenice, grožđe, šljive, kruške, jabuke). Posebno upozorenje je porast pozitivnih reakcija na rečnu ribu, kakao i kafu.
Često je takođe nejasno da li je sastojak hrane taj koji izaziva reakciju ili neka od materija kojom se ta hrana tretira prilikom uzgoja.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ovo je lista derivata alergena:
1. Žitarice koje sadrže gluten
* pšenicni glukozni sirup uključujući i dekstrozu i njene proizvode
* pšenicni maltodekstrin, ječmeni glukozni sirup
* žitarice koje se koriste za dobijanje alkohola
2. Jaja
* lizozom koji se koristi za bistrenje vina
* albumin za bistrenje piva, jabukovče i vina
3. Ribe
* riblja želatina kao nosač za vitamine i arome
* riblja želatina za bistrenje piva, jabukovače i vina
4. Soja
* potpuno rafinisano sojino ulje imasti
* prirodna smesa tokoferola (E306), d-a tokoferola, d-a tokoferola acetate, d-a tokoferola sukcinata – izdvojeni
* fitosteroli I fitosterol estri – biljni stanol estri proizvedeni iz sterola ulja soje
5. Mleko
* surutka koja se koristi za pripremu alkoholnih destilata
* laktitol
* kazein za bistrenje jabukovače i vina
6. Orašasti plodovi – koštunjavo voće
* koji se koriste za proizvodnju destilovanih alkoholnih pića
* koji se koriste (lešnik, orah) za aromatizovanje alkoholnih pića
7. Celer
* ulje lista i semena
* oleoresin semena
8. Gorušica
* ulje semena
* oleoresin semena
(posaljirecept.rs)

Нема коментара

ranktrackr.net