Ovo su namirnice koje najčešće pruzrokuju alergijske reakcije
Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mleko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod dece jajima, mlekom, sojom i brašnom.
Kod bolesnika alergičnih na polen breze česta je alergija na jabuku, sirovi krompir, mrkvu, celer, grašak, kivi.
Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Reakcije na aditive u hrani javljaju se u oko 1% djece i u 0,01 – 0,23% odraslih.
Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nestandardizovanih testova ređe dokazuju. Neke od tih supstanci su: natrijum benzoat, boja tartrazin (žuto obojeni napitci, slatkiši i sl.), zasladjič aspartam. O ovome smo već pisali na sajtu: Aditivi u ishrani i astma.
Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Reakcije na aditive u hrani javljaju se u oko 1% djece i u 0,01 – 0,23% odraslih.
Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nestandardizovanih testova ređe dokazuju. Neke od tih supstanci su: natrijum benzoat, boja tartrazin (žuto obojeni napitci, slatkiši i sl.), zasladjič aspartam. O ovome smo već pisali na sajtu: Aditivi u ishrani i astma.
Druga hrana koja sadrži alergene
Bilo koja hrana može uzrokovati alergijske reakcije. Sve više raste broj slučajeva alergija na: meso (govedinu, teletinu, jagnjetinu, piletinu i konjetinu), žitarice (pirinač koji se inače koristi kao hrana za alergičare), povrće (blitvu, celer, šargarepu i peršin) i voće (kajsije, breskve, lubenice, grožđe, šljive, kruške, jabuke). Posebno upozorenje je porast pozitivnih reakcija na rečnu ribu, kakao i kafu.
Često je takođe nejasno da li je sastojak hrane taj koji izaziva reakciju ili neka od materija kojom se ta hrana tretira prilikom uzgoja.
Bilo koja hrana može uzrokovati alergijske reakcije. Sve više raste broj slučajeva alergija na: meso (govedinu, teletinu, jagnjetinu, piletinu i konjetinu), žitarice (pirinač koji se inače koristi kao hrana za alergičare), povrće (blitvu, celer, šargarepu i peršin) i voće (kajsije, breskve, lubenice, grožđe, šljive, kruške, jabuke). Posebno upozorenje je porast pozitivnih reakcija na rečnu ribu, kakao i kafu.
Često je takođe nejasno da li je sastojak hrane taj koji izaziva reakciju ili neka od materija kojom se ta hrana tretira prilikom uzgoja.
Ovo je lista derivata alergena:
1. Žitarice koje sadrže gluten
* pšenicni glukozni sirup uključujući i dekstrozu i njene proizvode
* pšenicni maltodekstrin, ječmeni glukozni sirup
* žitarice koje se koriste za dobijanje alkohola
1. Žitarice koje sadrže gluten
* pšenicni glukozni sirup uključujući i dekstrozu i njene proizvode
* pšenicni maltodekstrin, ječmeni glukozni sirup
* žitarice koje se koriste za dobijanje alkohola
3. Ribe
* riblja želatina kao nosač za vitamine i arome
* riblja želatina za bistrenje piva, jabukovače i vina
* riblja želatina kao nosač za vitamine i arome
* riblja želatina za bistrenje piva, jabukovače i vina
4. Soja
* potpuno rafinisano sojino ulje imasti
* prirodna smesa tokoferola (E306), d-a tokoferola, d-a tokoferola acetate, d-a tokoferola sukcinata – izdvojeni
* fitosteroli I fitosterol estri – biljni stanol estri proizvedeni iz sterola ulja soje
* potpuno rafinisano sojino ulje imasti
* prirodna smesa tokoferola (E306), d-a tokoferola, d-a tokoferola acetate, d-a tokoferola sukcinata – izdvojeni
* fitosteroli I fitosterol estri – biljni stanol estri proizvedeni iz sterola ulja soje
5. Mleko
* surutka koja se koristi za pripremu alkoholnih destilata
* laktitol
* kazein za bistrenje jabukovače i vina
* surutka koja se koristi za pripremu alkoholnih destilata
* laktitol
* kazein za bistrenje jabukovače i vina
6. Orašasti plodovi – koštunjavo voće
* koji se koriste za proizvodnju destilovanih alkoholnih pića
* koji se koriste (lešnik, orah) za aromatizovanje alkoholnih pića
* koji se koriste za proizvodnju destilovanih alkoholnih pića
* koji se koriste (lešnik, orah) za aromatizovanje alkoholnih pića
7. Celer
* ulje lista i semena
* oleoresin semena
* ulje lista i semena
* oleoresin semena
8. Gorušica
* ulje semena
* oleoresin semena
* ulje semena
* oleoresin semena
(posaljirecept.rs)
Нема коментара