Breaking News

Pečeni punjeni celer

Celer na potpuno novi način koji će i deca voleti...

Sastojci

2 stabljike celera
4 kašike brašna za oblaganje celera
2 jaja
malo mleka
malo limunovog soka
1 prstohvat soli
0,5 l biljnog ulja za prženje
400 g paradajz pelata
200 g bešamel sosa
rendani parmezan po želji
Za fil:
450 g sirovog mlevenog mesa
2 šake prezli
2 kašike rendanog parmezana
1 jaje (po želji)
1 prstohvat cimeta
seckani peršuna 1/2 veze
1 prstohvat soli

Priprema

Oprati stabljike celera i ukloniti listove. Sačuvati ih za garniranje gotovog jela. Kratko blanširati dve stabljike celera  u kipućoj vodi i ostaviti sa strane da se ohlade. Pomešati sve sastojke za fil. Napuniti stabljike . Obložiti  stabljike celera brašnom, umočiti ih u smesu od jaja, mleka, limuna i prstohvata soli. Ponoviti postupak dva puta da bi se dobio hrskavi sloj. Pržiti punjeni celera na biljnom ulju dok spoljni sloj ne postane hrskav i zlatan. Ocediti na kuhinjskom ubrusu i preseći stabljike na polovine. Staviti pire od paradajza i kašiku vode na dno pleha za pečenje i preko staviti polovine celera s punjenom stranom okrenutom na gore. Preliti ostatkom pirea od paradajza i odozgo sipati bešamel sos.
Bašamel sos: U manjoj šerpici zagrejati buter (20-30g), staviti jednu kašiku brašna i na tihoj vatri pustiti da se malo uprži ali da mu ostane bela boja. Polako sipati mlako mleko (200ml) i mešati žicom dok se masa ne sjedini, posoliti i pobiberiti. Nakon toga ostaviti sos da se malo ukuva dok se ne zgusne.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni, 30 minuta ili dok bešamel sos ne dobije boju i postane zlatan. Prilikom serviranja posuti rendanim parmezanom i garnirati listovima celera.
Izvor:http://www.oklagija.rs/

Нема коментара

ranktrackr.net