Breaking News

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Drevni virus se krije u svima nama i može da vaskrsne u bilo kom trenutku

Tim trenutno istražuje da li bi kod koji su nazvali Xq21 mogao postati potpuno funkcionalan u budućim generacijama.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta na Tafts univerzitetu su analizirali genome ljudi i došli do zapanjujućeg otkrića.

Nakon analiziranja genoma 2.500 ljudi, ovaj tim je otkrio 19 novih delova neljudske DNK u sklopu ljudskog genoma, što znači da u našoj DNK ima čak 8% virusne DNK.
Ova DNK se najverovatnije prenosi s generacije na generaciju u proteklih 670.000 godina, a moguće je da ova virusna DNK izaziva i neke današnje bolesti.
Ipak, najalarmantnija je činjenica da su stručnjaci otkrili deo virusnog koda koji je potpuno netaknut i koji u bilo kom trenutku može da oživi.
Autor i virusolog Džon Kofin je rekao: „Postoji mogućnost da ovaj drevni virus postane infektivan što bi bilo veoma uzbudljivo jer bismo mogli da proučavamo virusnu epidemiju koja se dogodila jako davno“.
Tim trenutno istražuje da li bi kod koji su nazvali Xq21 mogao postati potpuno funkcionalan u budućim generacijama. 


oautor Zaharije Vilijams je rekao: „Brojne studije su pokušale da povežu ove endogene virusne elemente s rakom i drugim bolestima, ali problem je što ih još uvek nismo sve pronašli“.
Virusni lanci u ljudskim genomima su poznati kao humani endogeni retrovirusi ili HERV-i i predstavljaju kopiju DNK drevnih virusa u genomima ljudskih predaka.
Istraživač genetike Džefri Kid je rekao: „Ovo su ostaci drevnih događaja koji nisu prisutni u čitavom čovečanstvu već samo u nekim ljudima. Postoje čak i slučajevi u kojima HERV-i utiču na izražavanje ljudskih gena“.
Webtribune.rs

Нема коментара

ranktrackr.net