Zašto je gorka hrana zdrava?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5eDk4XOcmNnjy4fvcXbs2TyXBrYdBG9o68P0CN5-jy0YdaPyVeG5DIWB29u2bBJ2Fuj0sQYOwYFva_Ygj1_JhPbYKVrbi0Sy40MB8ftHtLtxUPrTdtBlS1VPyV5RDBh8S4g_nW_ddJe8/s1600/15a41d3bd58ede7a3e0d75a50ae018d2_XL.jpg)
Copyright: steamykitchen.com
Svega oko 8% kalorija koje unesemo dnevno potiču od gorke hrane. Međutim, dobra je ideja da se taj procenat poveća. Gorak ukus znači da je ta hrana krcata antioksidantima.
Brusnica i kelj sadrže flavonoide
Crveno vino ima polifenole
Nezaslađeni kakao sadrži katehin
Kafa i čaj krcati su kafeinom
Gorko nije po svačijem ukusu i veoma malo ljudi uživa u njemu. Još kao bebe razvijemo sklonost ka slatkom i kod većine ljudi to se ne promeni celoga života. Srećom, antioksidanti se mogu naći i u hrani koja nije gorka, poput kupina ili malina.
(http://www.oklagija.rs/)
Нема коментара