10 posnih salata koje morate probati
10. SALATA OD PASULJA NA KOSOVSKI NAČIN
POTREBNO JE:
- 500 grama pasulja tetovca,
- 5 suvih ljutih paprika,
- 2 čena belog luka,
- ulje,
- sirće,
- so.
PRIPREMA:
- Stavite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao.
- Skuvajte ga, a u međuvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte.
- Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.
POTREBNO JE:
- 500 gr krompira,
- 150 gr graška,
- 1 veća ili 2 manje šargarepe,
- 1 srednji koren od celera,
- 4 kisela krastavca,
- 2 kisele jabuke,
- 2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog,
- sirće,
- malo šećera,
- malo senfa,
- 2 kašike kečapa,
- malo posnog majoneza,
- biber,
- so.
PRIPREMA:
- Šargarepu i celer iseći na sitne komadiće, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, već da sve ostane čvrsto.
- Ocediti i staviti u činiju. Dodati na kockice isečene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirće i kečap, i na kraju sve dobro izmešati.
8. SALATA OD SPANAĆA SA KUKURUZOM I ŠARGAREPOM
POTREBNO JE:
- 300 g spanaća,
- 200 g kukuruza šećerca,
- 2 šargarepe,
- 2 limuna,
- ½ kašike selena,
- so,
- 1,5 kašika maslinovog ulja.
PRIPREMA:
- Očišćen i oprani mladi spanać, odstranjenih peteljki iscepkati na sitnije deliće.
- Kukuruz šećerac kratko obariti, a šargarepu iseckati u tanke i kratke trakice.
- U zdeli za salatu ove sastojke pomešati, začiniti sa usitnjenim selenom i preliti s mešavinom soka od limuna, maslinovog ulja i soli.
7. MORNARSKA SALATA
POTREBNO JE:
- 12 sardela iz salamure (ili konzerve),
- 3 sveže crvene paprike,
- 200 g spanaća,
- 1 krastavac (može i kiseli),
- 2 glavice crnog luka,
- šaka maslina,
- 6 paradajza,
- 2-3 čena belog luka,
- 1 limun i sok od 1 limuna,
- 4 kašike maslinovog ulja,
- 100 g boranije,
- kapar,
- majoran,
- biber,
- so.
PRIPREMA:
- Ukoliko su sardele iz salamure treba ih proprati, osušiti i kratko propržiti, a ako su iz konzerve ocediti ih od ulja.
- Sardele očistiti od unutršnje kosti, ukloniti im glave i repove, pa ih iseći na manje komade.
- Obariti boraniju i iseći je na štapiće, a papriku, luk i krastavac iseći na tanke kolutiće.
- Dobro opran i od vode oceđen spanać iseći na rezance, a paradajz oljuštiti i iseći na kockice.
- Masline je najbolje nabaviti punjene, pa sve namirnice pomešati.
- Iseći limun na sasvim tanke kolute i dodati ga salati, pa sve preliti marinadom od ulja, belog luka, limunovog soka i začina.
- Pobiberiti i posoliti po ukusu.
6. MEŠANA RIBLJA SALATA
POTREBNO JE:
- 2 velike konzerve tunjevine,
- 200 g sardela iz konzerve,
- 1 zelena salata,
- 4 veća paradajza,
- 2 glavice crnog luka,
- 3 čena belog luka
- 1 veza peršuna,
- 200 g boranije,
- 2 šake crnih maslina,
- sok od 2 limuna,
- 6 kašika maslinovog ulja,
- biber,
- so.
PRIPREMA:
- Sardele i tunjevinu ocediti od ulja, iseći na komadiće i pomešati.
- Boraniju obariti u slanoj vodi, pa je iseći na štapiće, crni luk sasvim sitno iseći, paradajz iseći na kockice, kao i masline kojima treba odstraniti košticu.
- Sve pomešati i preliti marinadom od ulja, soka od limuna, seckanog belog luka i začina.
- Servirati na listovima zelene salate posuto seckanim peršunom.
- Služiti uz dvopek ili margarin.
5. VITAMINSKA SALATA OD ŠARGAREPE
POTREBNO JE:
- 1 kg mlade šargarepe,
- glavica crvenog luka,
- 1 veći koren đumbira,
- 3 čena belog luka,
- 2 kašike lista bosiljka,
- kašika susamovog ili suncokretovog ulja,
- kašika soja sosa,
- sok od pola limuna,
- kašičica korijandera.
PRIPREMA:
- Šargarepu očistite i izrendajte na trake, isto tako i đumbir, beli i crveni luk.
- Pomešajte sve u posudi za salatu, pa začinite uljem, sitno iseckanim bosiljkom, sokom od limuna, soja sosom i korijanderom.
- Po želji možete da salatu oblikujete u torticu.
4. SALATA OD SPANAĆA
POTREBNO JE:
- 300 g mladog spanaća,
- mala glavica crvenog luka,
- 3 čena belog luka,
- kašičica susamovog semena,
- kašičica čilija,
- kašičica susamovog ulja,
- kašika soja sosa.
PRIPREMA:
- U tiganju sa nelepljivom podlogom zagrejte susamovo ulje i čili, na njemu kratko prodinstajte sitno iseckan beli i crveni luk.
- Kad omekša dodajte seme susama i pržite oko 20 sekundi.
- Zatim ubacite opran i očišćen spanać, začinite soja sosom, promešajte i dinstajte oko 2 minuta, tek toliko da lišće malo omekša.
- Sipajte u činije, sačekajte da se ohladi i servirajte.
3. POSNA SALATA SA ĐUMBIROM
POTREBNO JE:
- glavica zelene salate,
- veza peršuna,
- 2 paradajza,
- 4 mlade rotkvice,
- zreli avokado,
- crveni grejpfrut,
- 2 struka mladog luka,
- komadić svežeg korena đumbira, dužine 2 cm,
- sok od 2 limuna,
- maslinovo ulje,
- so
- biber.
PRIPREMA:
- Salatu operite, iseckajte na listiće i sipajte u posudu za salatu.
- Dodajte na kolutiće iseckane rotkvice i mladi luk.
- Promešajte, pa dodajte paradajz isečen na tanke kriške, kao i kriške grejpfruta koji ste prethodno oljuštili i uklonili mu gorku, belu opnu.
- Dodajte još i pulpu avokada, isečenu na kockice, koju ste prethodno poprskali sokom jednog limuna da ne promeni boju i na kraju sve promešajte.
- Preostali mladi luk iseckajte na kolutiće i izmiksajte ga zajedno sa preostalim limunovim sokom, 4 kašike ulja, kašikom seckanog peršuna, po prstohvat soli i bibera i struganim korenom đumbira koji ste prethodno oljuštili.
- Ovom aromatičnom mešavinom začinite salatu, promešajte i služite.
2. SRPSKA SALATA
POTREBNO JE:
- 500 gr paradajza,
- 2 sveže paprike,
- 2 ljute papričice,
- 2 sveža krastavca,
- 1 glavica crnog luka,
- so,
- 2-3 kašike ulja.
PRIPREMA:
- Paradajz oprati i iseći na kriške.
- Krastavac oljuštiti i iseći na kockice.
- Papriku iseći na rezance.
- Luk očistiti, sitno ga iseckati, pa sve ove sastojke izmešati u činiji za salatu.
- Posoliti i preliti uljem.
1. KROMPIR SALATA
POTREBNO JE:
- 1 kg krompira,
- sok od 2 limuna,
- 2 glavice crnog luka,
- 1 kiseli krastavac,
- 2 crvene jabuke,
- ulje,
- biber,
- so,
- 1/4 kašičice šećera.
PRIPREMA:
- Obaren krompir i crni luk iseći na kolute, posoliti ih, preliti uljem, dodati na kolute sečene jabuke i kiseli krastavac.
- Preliti sokom od limuna, pobiberiti, dodati malo šećera, dobro promešati, rashladiti i služiti
10 posnih salata koje morate probati
Reviewed by Unknown
on
22:06:00
Rating: 5
Нема коментара