Breaking News

10 posnih salata koje morate probati


10. SALATA OD PASULJA NA KOSOVSKI NAČIN

POTREBNO JE:

  • 500 grama pasulja tetovca,
  • 5 suvih ljutih paprika,
  • 2 čena belog luka,
  • ulje,
  • sirće,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Stavite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao.
  2. Skuvajte ga, a u međuvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte.
  3. Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.


  1. 9. FRANCUSKA SALATA

POTREBNO JE:

  • 500 gr krompira,
  • 150 gr graška,
  • 1 veća ili 2 manje šargarepe,
  • 1 srednji koren od celera,
  • 4 kisela krastavca,
  • 2 kisele jabuke,
  • 2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog,
  • sirće,
  • malo šećera,
  • malo senfa,
  • 2 kašike kečapa,
  • malo posnog majoneza,
  • biber,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Šargarepu i celer iseći na sitne komadiće, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, već da sve ostane čvrsto.
  2. Ocediti i staviti u činiju. Dodati na kockice isečene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirće i kečap, i na kraju sve dobro izmešati.

8. SALATA OD SPANAĆA SA KUKURUZOM I ŠARGAREPOM



POTREBNO JE:

  • 300 g spanaća,
  • 200 g kukuruza šećerca,
  • 2 šargarepe,
  • 2 limuna,
  • ½ kašike selena,
  • so,
  • 1,5 kašika maslinovog ulja.

PRIPREMA:

  1. Očišćen i oprani mladi spanać, odstranjenih peteljki iscepkati na sitnije deliće.
  2. Kukuruz šećerac kratko obariti, a šargarepu iseckati u tanke i kratke trakice.
  3. U zdeli za salatu ove sastojke pomešati, začiniti sa usitnjenim selenom i preliti s mešavinom soka od limuna, maslinovog ulja i soli.


7. MORNARSKA SALATA


POTREBNO JE:

  • 12 sardela iz salamure (ili konzerve),
  • 3 sveže crvene paprike,
  • 200 g spanaća,
  • 1 krastavac (može i kiseli),
  • 2 glavice crnog luka,
  • šaka maslina,
  • 6 paradajza,
  • 2-3 čena belog luka,
  • 1 limun i sok od 1 limuna,
  • 4 kašike maslinovog ulja,
  • 100 g boranije,
  • kapar,
  • majoran,
  • biber,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Ukoliko su sardele iz salamure treba ih proprati, osušiti i kratko propržiti, a ako su iz konzerve ocediti ih od ulja.
  2. Sardele očistiti od unutršnje kosti, ukloniti im glave i repove, pa ih iseći na manje komade.
  3. Obariti boraniju i iseći je na štapiće, a papriku, luk i krastavac iseći na tanke kolutiće.
  4. Dobro opran i od vode oceđen spanać iseći na rezance, a paradajz oljuštiti i iseći na kockice.
  5. Masline je najbolje nabaviti punjene, pa sve namirnice pomešati.
  6. Iseći limun na sasvim tanke kolute i dodati ga salati, pa sve preliti marinadom od ulja, belog luka, limunovog soka i začina.
  7. Pobiberiti i posoliti po ukusu.


6. MEŠANA RIBLJA SALATA



POTREBNO JE:

  • 2 velike konzerve tunjevine,
  • 200 g sardela iz konzerve,
  • 1 zelena salata,
  • 4 veća paradajza,
  • 2 glavice crnog luka,
  • 3 čena belog luka
  • 1 veza peršuna,
  • 200 g boranije,
  • 2 šake crnih maslina,
  • sok od 2 limuna,
  • 6 kašika maslinovog ulja,
  • biber,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Sardele i tunjevinu ocediti od ulja, iseći na komadiće i pomešati.
  2. Boraniju obariti u slanoj vodi, pa je iseći na štapiće, crni luk sasvim sitno iseći, paradajz iseći na kockice, kao i masline kojima treba odstraniti košticu.
  3. Sve pomešati i preliti marinadom od ulja, soka od limuna, seckanog belog luka i začina.
  4. Servirati na listovima zelene salate posuto seckanim peršunom.
  5. Služiti uz dvopek ili margarin.

5. VITAMINSKA SALATA OD ŠARGAREPE

POTREBNO JE:

  • 1 kg mlade šargarepe,
  • glavica crvenog luka,
  • 1 veći koren đumbira,
  • 3 čena belog luka,
  • 2 kašike lista bosiljka,
  • kašika susamovog ili suncokretovog ulja,
  • kašika soja sosa,
  • sok od pola limuna,
  • kašičica korijandera.

PRIPREMA:

  1. Šargarepu očistite i izrendajte na trake, isto tako i đumbir, beli i crveni luk.
  2. Pomešajte sve u posudi za salatu, pa začinite uljem, sitno iseckanim bosiljkom, sokom od limuna, soja sosom i korijanderom.
  3. Po želji možete da salatu oblikujete u torticu.

4. SALATA OD SPANAĆA

POTREBNO JE:

  • 300 g mladog spanaća,
  • mala glavica crvenog luka,
  • 3 čena belog luka,
  • kašičica susamovog semena,
  • kašičica čilija,
  • kašičica susamovog ulja,
  • kašika soja sosa.

PRIPREMA:

  1. U tiganju sa nelepljivom podlogom zagrejte susamovo ulje i čili, na njemu kratko prodinstajte sitno iseckan beli i crveni luk.
  2. Kad omekša dodajte seme susama i pržite oko 20 sekundi.
  3. Zatim ubacite opran i očišćen spanać, začinite soja sosom, promešajte i dinstajte oko 2 minuta, tek toliko da lišće malo omekša.
  4. Sipajte u činije, sačekajte da se ohladi i servirajte.


3. POSNA SALATA SA ĐUMBIROM

POTREBNO JE:

  • glavica zelene salate,
  • veza peršuna,
  • 2 paradajza,
  • 4 mlade rotkvice,
  • zreli avokado,
  • crveni grejpfrut,
  • 2 struka mladog luka,
  • komadić svežeg korena đumbira, dužine 2 cm,
  • sok od 2 limuna,
  • maslinovo ulje,
  • so
  • biber.

PRIPREMA:

  1. Salatu operite, iseckajte na listiće i sipajte u posudu za salatu.
  2. Dodajte na kolutiće iseckane rotkvice i mladi luk.
  3. Promešajte, pa dodajte paradajz isečen na tanke kriške, kao i kriške grejpfruta koji ste prethodno oljuštili i uklonili mu gorku, belu opnu.
  4. Dodajte još i pulpu avokada, isečenu na kockice, koju ste prethodno poprskali sokom jednog limuna da ne promeni boju i na kraju sve promešajte.
  5. Preostali mladi luk iseckajte na kolutiće i izmiksajte ga zajedno sa preostalim limunovim sokom, 4 kašike ulja, kašikom seckanog peršuna, po prstohvat soli i bibera i struganim korenom đumbira koji ste prethodno oljuštili.
  6. Ovom aromatičnom mešavinom začinite salatu, promešajte i služite.

2. SRPSKA SALATA



POTREBNO JE:

  • 500 gr paradajza,
  • 2 sveže paprike,
  • 2 ljute papričice,
  • 2 sveža krastavca,
  • 1 glavica crnog luka,
  • so,
  • 2-3 kašike ulja.

PRIPREMA:

  1. Paradajz oprati i iseći na kriške.
  2. Krastavac oljuštiti i iseći na kockice.
  3. Papriku iseći na rezance.
  4. Luk očistiti, sitno ga iseckati, pa sve ove sastojke izmešati u činiji za salatu.
  5. Posoliti i preliti uljem.

1. KROMPIR SALATA

POTREBNO JE:

  • 1 kg krompira,
  • sok od 2 limuna,
  • 2 glavice crnog luka,
  • 1 kiseli krastavac,
  • 2 crvene jabuke,
  • ulje,
  • biber,
  • so,
  • 1/4 kašičice šećera.

PRIPREMA:

  1. Obaren krompir i crni luk iseći na kolute, posoliti ih, preliti uljem, dodati na kolute sečene jabuke i kiseli krastavac.
  2. Preliti sokom od limuna, pobiberiti, dodati malo šećera, dobro promešati, rashladiti i služiti

Нема коментара

ranktrackr.net