Breaking News

8 намирница које опорављају јетру од лоших навика

пиxабаy.цом

Јетра је изузетно важан орган у људском телу. Она чисти крв од отрова, чува витамине и гвожђе, разграђује хормоне и одржава сталан ниво глукозе у крви. Зато вам представљамо намирнице које проверено чисте највећу жлезду људског тела од хемијских загађивача као што су тешки лекови, алкохол и масна храна.


1. Лук

Овај "природни антибиотик" препун је сумпора који подстиче рад јетрених ензима и тако помаже телу да излучи отрове. Лук такође има доста алицина и селена - два природна чистача јетре.

2. Цитрусно воће

Лимун, лимета и грејпфрут изврсни су савезници у процесу чишћења јетре. Они садрже високе дозе витамина Ц који стимулише рад јетре.

3. Купус

Слободно користите и домаћи купус, јер је ова зељаста намирница одлична чистачица јетре. Зато безбрижно уживајте у овој намирници - свежој или укисељеној на природан начин. Њами, сармеее!

4. Јабуке

Не заборавите на грицкање овог богатог извора пектина и других есенцијалних елемената заслужних за избацивање отрова из тела кроз дигестивни тракт.

5. Зелено лиснато поврће


Једите спанаћ, блитву и друго лиснато поврће богато хлорофилом, јер оно неутралише тешке метале, пестициде и хемикалије који иначе успоравају рад јетре.

6. Цвекла и шаргарепа

Припремите салату, супу или укусан прилог јелу од овог поврћа, јер је препуно биљних флавонида и бета каротена који унапређују рад јетре.

7. Ораси

Једите орахе јер ови плодови садрже аминокиселине које помажу јетри да се реши амонијака. Ови орашасти плодови богати су и добро познатим јетреним помоћницима - омега 3 масним киселинама.

8. Маслиново уље

Не одричите се масноћа, али бирајте оне здраве изворе попут маслиновог уља, који телу осигуравају текућу базу за апсорпцију штетних материја у телу, као и њихово избацивање из организма.
Вестионлајн

Нема коментара

ranktrackr.net