Po bakinom receptu: Tradicionalno ukrašavanje jaja biljkama (VIDEO)
Foto: Youtube |
Uključite svoje mališane u uskršnju pripremu i zajedno išarajte jaja proverenom metodom - travčicama i lukovinom.
Svi verovatno pamte da su ih uoči Uskrsa stariji slali da beru travke koje bi oni kasnije koristili za ukrašavanje jaja, a u mnogim porodicama ova tradicija se zadržala i danas.
Evo kako da vaša uskršnja jaja ove godine izgledaju baš kao nekad bakina...
Potrebno je:
Jaja
Travke ubrane u dvorištu
Ljuske crnog luka
Najlon čarape
Konac
Makaze
Postupak:
1. Pripremite jaja, travčice, makaze, čarape i konac
2. Stavite travku na jaje
3. Isecite čarapu
4. Obmotajte jaje čarapom i vežite koncem na čvor. Dobro zategnite
5. Stavite ljuske luka u šerpu, pa poređajte jaja. Sipajte vodu taman toliko da jaja budu potopljena. Kuvajte 20-ak minuta.
6. Proverite na momenat da li je jaje počelo da prima boju.
7. Kada su skuvana, izvadite jaja iz lonca. Isecite i skinite čarapu, a potom i travke.
8. Skuvana jaja premažite uljem da bi se bolje sijala. Stavite u korpicu.
Postpuak pogledajte u videu:
http://www.yumama.com/
Нема коментара