Breaking News

Slatke kocke


Čokoladne
Za 25 kolača potrebno je: 200 g suvog keksa, 100 g mlečne čokolade, 200 g čokolade za testo, 120 g javorovog sirupa (ili meda), 100 g očišćenih nesoljenih pistaća, 100 g tostiranih lešnika, 60 g suvih brusnica, 80 g putera.
Izlomite keks na komadiće i stavite u činiju. Krupno iseckajte pistaće i lešnike. U činiju sa keksom dodajte 1 kašiku pistaća, 2 kašike lešnika i brusnice, promešajte i ostavite po strani. U vatrostalnoj posudi, na pari pomešajte obe čokolade, puter i javorov sirup (ili med), mutite dok smesa ne postane homogena, sipajte preko mešavine keksa i suvog voća i izmešajte. Dobijenu smesu sipajte u četvrtasti kalup dimenzija 20h20 cm, obložen masnim papirom. Poravnajte površinu, pospite preostalim seckanim pistaćima i lešnicima i stavite u frižider. Posle 3-4 sata, kad se kolač stegne, isecite na kocke i poslužite.
* * * * * * * * *
Voćne
Za 20 kolača potrebno je: 2 velike oljuštene jabuke, 180 g očišćenih suvih urmi bez koštice, 1 kašičica sode bikarbone, 2,4 dl kipuće vode, 110 g mekog putera, 1 kašičica vanile, 200 g kristal šećera, 1 jaje, 230 g brašna. Za glazuru: 80 g putera, 110 g smeđeg šećera, 120 g mleka, 80 g kokosovog brašna. 
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puterom podmažite četvrtasti kalup. Isecite jabuke na kockice, sameljite (ili sitno iseckajte) urme, stavite ih u manju šerpu, prelijte šoljom kipuće vode, dodajte kašičicu sode bikarbone i ostavite da odstoje 10 minuta. Umutite puter sa kristal šećerom i vanilom u penastu smesu, pa postepeno umešajte polovinu brašna. Zatim sipajte mešavinu jabuka i urmi, promešajte drvenom kašikom i dodajte preostalo brašno. Dobro izmešajte, sipajte u kalup i pecite oko 45 minuta. Na umerenoj temperaturi, u manjoj šerpi pomešajte sastojke za glazuru (mleko, šećer, puter i kokosovo brašno) i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Toplu smesu kašikom sipajte na pečen kolač, i ostavite u rerni još 15-20 minuta. Kad se ohladi, isecite na kocke.
* * * * * * * * *
Od puslica
Za 16 kolača potrebno je: 250 g mlevenog keksa (ili 1 šolja), 3 kašike šećera, 110 g + 30 g mekog putera, 250 ml krem pavlake za kuvanje, 350 g čokolade za testo, 250 ml gotovog šam krema (kao za puslice), 750 ml (ili 3 šolje) gotovih mini puslica. 
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte mleveni keks sa šećerom i 30 g putera, pa dobijenu smesu stavite četvrtasti kalup (dimenzija 20h20 cm) obložen masnim papirom i pecite 12-15 minuta. Za to vreme, u manjoj posudi zagrejte krem pavlaku do ključanja na srednjoj temperaturi, pa sklonite sa ringle, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne rastopi. Potom umešajte preostali puter. Dobijenu smesu sipajte preko ohlađene kore i ostavite da odstoji u frižideru 3-4 sata. Potom prekrijte čvrsto umućenim šam kremom, pospite mini puslicama, i kratko zapecite u rerni dok površina ne porumeni. Potom isecite na 16 kocki i poslužite.
* * * * * * * * *
Sa limunom
Za 20 kolača potrebno je: 120 g mekog poluslanog putera, 40 g šećera u prahu, 130 g brašna, 20 g mlevenih badema. Za krem: 6 jaja, 2 limuna, 70 g brašna, 300 g šećera. 
U činiji umutite puter sa šećerom u prahu dok ne dobijete meku, kremastu smesu. Dodajte mleveni badem, pa postepeno umešajte brašno i umesite rukom. Obložite masnim papirom kalup za kolač dimenzija 20h20 cm i potom razvucite testo, i pecite oko 20 minuta na 170 stepeni, dok ne porumeni. U dubokoj posudi mikserom umutite jaja, brašno, šećer, sok od limuna i rendanu koru dok ne dobijete homogeneu smesu. Sipajte u kalup preko tople kore i pecite 20-25 minuta na 180 stepeni, dok krem ne postane čvrst. Gotov kolač ohladite u frižideru 2-3 sata, pospite šećerom u prahu i poslužite.
* * * * * * * * *
Orijentalne
Za 25 kolača potrebno je: 1 šolja (od 2 dl) putera, 1 šolja žutog šećera, pola šolje mleka, 2 jajeta, 2 šolje ovsenih pahuljica, 2 nepune šolje brašna, 3 kašičice praška za pecivo, pola kašičice soli. Za fil: 500 g sitno iseckanih urmi, dve trećine šolje vode, jedna četvrtina šolje šećera, 1 kašičica soka od limuna. 
U šerpi pomešajte sitno seckane urme, šećer, vodu i sok od limuna i kuvajte na umerenoj temperaturi desetak minuta dok ne dobijete gustu, kašastu smesu. U činiji umutite puter i žuti šećer, postepeno umešajte brašno, prašak za pecivo, so, jaja, mleko i ovsene pahuljice, pa sve dobro umesite, podelite na dva dela i razvijte dve kore jednake veličine. Podmažite pleh, obložite ga masnim papirom stavite prvu koru, premažite filom od urmi, pa prekrijte drugom korom. Pecite 35 -40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Новости

Нема коментара

ranktrackr.net