Breaking News

Biljke penjačice su ukras svakog vrta


AKEBIJA je predivna listopadna baštenska penjačica poreklom iz Japana. Veoma je dekorativna zbog cvetova, ali i naizmenično postavljenih listova koji su sastavljeni od pet jajasto duguljastih liski. Ima brojne sitne i neobične cvetove sa tri debele voštane latice čokoladno-ljubičaste boje. Cvetovi se pojavljuju tokom proleća i leta, grupisani su u grozdaste cvasti i imaju miris vanile.
Odgovara joj svetlo ili senovito mesto i umerena klima. Zemljište za sadnju akebije treba da bude dobro drenirano i vlažno, a obavezno je dodavanje organskog i mineralnog đubriva. Akebiju nije potrebno zalivati, osim u vreme sušnog perioda. Krajem zime biljku treba orezati, prorediti i ukloniti suve grane. Akebija može dostići visinu do 10 metara, pa joj je neophodna potpora za penjanje.
Indijanska kopriva ili monarda je višegodišnja zeljasta biljka poreklom iz Severne Amerike. Za razliku od drugih visokih perena, a može da izraste do 120 cm, ne mora se podupirati. Cveta od juna do sredine avgusta. Cvetovi neobičnog izgleda složeni su (po spratovima) u glavičaste cvasti. Cvet je crvenkaste boje, od jarko karmin do zagasitih bordo tonova.
Najbolje uspeva na sunčanom mestu, mada dobro podnosi polusenku i sušu. Kako se brzo širi, posle nekoliko godina mora da se proređuje. Razmnožava se iz semena ili deljenjem busena na proleće. U nezi indijanske koprive najvažnije je orezivanje (neposredno iznad busena) koje se obavlja u jesen, jer pospešuje bokorenje biljke na proleće.
Tritoma je veoma lepa perena koja pripada familiji ljiljana. Odgovaraju joj sunčani položaji, a tokom leta obilno zalivanje. Ima mesnati rizom i uske listove, često dugačke i do jednog metra, koji su grupisani u busen. Cvetno stablo je snažno i mesnato (od 80 do 120 cm dužine), a na vrhu ima klasastu cvast koja je sastavljena od brojnih visećih cevastih cvetova. U donjem delu cvasti cvetovi su žuti, dok su u gornjem delu narandžasti i crveni. Tritoma cveta od juna do septembra.
Ananas žbun je lep listopadni grm koji može da izraste do dva i po metra. Cveta u junu i julu. Lak je za održavanje, otporan na zagađenje i štetočine. Dobro uspeva na svetlom mestu (više raste u širinu) i polusenovitom (više raste u visinu). Orezuje se u rano proleće.
Novosti

Нема коментара

ranktrackr.net