KARAMEL ŠTANGLE
Za testo:
* 300 g šećera u prahu
* 4jaja
* 1,5 kašičica instant kafe
* 200 g brašna
* pola kesice praška za pecivo
* 100 g seckanih lešnika i malo džema
Za krem:
* 150 g šećera
* puding od vanile (40 g)
* 200 ml mleka
* 370 g putera
* kesica vanilin šećera.
Za glazuru:
* 130 g čokolade za kuvanje i kašika ulja
Umutite šećer u prahu i 4 žumanceta, postepeno sipajte 100 ml mlake vode i miksajte dok ne postane kremasto, pa umešajte brašno, prašak za pecivo, lešnike i čvrst sneg od belanaca. Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kada korica porumeni, izvadite iz rerne, ohladite, isecite uzdužno i donju koru premažite džemom. U posudu sipajte 200 ml vode, kafu, 150 g šećera i karamelizujte na umerenoj temperaturi. Puding skuvajte sa 200 ml mleka, dodajte u karamelizovanu smesu, kuvajte dok se ne zgusne, sklonite s ringle i ohladite. Puter umutite s vanilom, dodajte u prohlađen puding i miksajte dok ne postane kremasto. Deo krema ostavite za dekoraciiju, ostatkom nafilujte koru sa džemom i poklopite drugom korom. Prelijte čokoladnom glazurom (na pari otopite čokoladu i kašiku ulja), ohladite, isecite na štangle, ukrasite šlagom i kafom.
Нема коментара